Sport
<strong> HJEM: </strong> Nicklas Bäckström (midten) flyr hjem fra De olympiske leker (OL) i Sotsji. Han ble avslørt i doping. Svensken fikk ikke spille i finalen i ishockey mot Canada.

– OL-finale ødelagt av doping

Fem utøvere ble tatt for doping under De olympiske leker (OL). Sverige sier ishockey-finalen ble ødelagt av dopingavsløring.

Skiskytter Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt på stoffet methylhexanamin. Hun mister to fjerdeplasser. Skiløper Johannes Dürr fra Østerrike ble avslørt for bloddoping med EPO. Svenske Nicklas Bäckström mistet finalen i ishockey. Han testet positivt på stoffet pseudoefedrin. Også bobkjører William Frullani fra Italia, langrennsløper Marina Lisogor fra Ukraina og ishockeyspiller Vitalijs Pavlovs fra Latvia er tatt for doping. Alle testet positivt under De olympiske leker (OL).

LES MER HER:OL-utøver tatt for doping

Svenskene hevder at Bäckström ikke brukte et stoff som gjør at han spiller bedre. Det var bare del av en allergimedisin han har brukt i mange år, sier de. Bäckström sier at han bare tok en tablett som vanlig. Bäckström får støtte fra Det internasjonale ishockey-forbundet (IIHF).

– I dette tilfellet handler det ikke om doping. Han er et uskyldig offer. Vi kommer til å kjempe for ham, sier Mark Aubry, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han er medisinsk sjef i IIHF.

Det svenske ishockey-laget spilte finale mot Canada. Bäckström ble hentet ut fra garderoben to timer før kampen. Han fikk ikke være med å spille.

– Jeg tror det var en politisk avgjørelse. De ventet til det ville få stor effekt. De ville vise hele verden at de tar fatt i dopingproblemet. Og de ville ha et eksempel på at de er ute etter de som jukser. Men Nicklas er ingen fusker, sa Tommy Boustedt til nyhetsbyrået TT. Han er manager for Sveriges ishockeylandslag.

Boustedt mener at saken bør tas til retten.

– En av våre beste ishockeydager er blitt ødelagt. Kanskje saksøker vi IOK, sa han.

Canada vant 3-0 over Sverige i finalen i OL i Sotsji.

Men andre mener at Beckströms forklaring ikke stemmer. Årsaken er at det var så mye av stoffet i blodet til Bäckström.

Timo Seppälä er leder for Finlands antidopingbyrå. Han tviler på forklaringen.

– Det kreves tre-fire ganger høyere dose enn anbefalt for å få positivt resultat i en dopingprøve. Bäckström har sannsynligvis brukt ren pseudoefedrin. Det er lett å få tak i i USA, sier han til Helsingin Sanomat og MTV3.

Det ble tatt 2.631 prøver for å sjekke doping i dette OL. Det er 64 prosent mer enn i forrige OL.

Mer fra Sport

På forsiden nå