Sport

– Får sannheten om drapet

Mandag starter drapssaken mot løperen Oscar Pistorius i Sør-Afrika. Folk som støtter ham, sier at de vil publisere «sannheten» om det som skjedde.

Mandag må løperen Oscar Pistorius i Sør-Afrika forklare hva som skjedde 14. februar i fjor. Han er tiltalt for å ha skutt kjæresten sin. Mandag starter rettssaken. Pistorius var kjent som verdens raskeste mann uten bein. Han løp med proteser. Men for ett år siden endret livet hans seg. Da ble kjæresten Reeva Steenkamp skutt i huset hans. Pistorius ble tiltalt for drapet.

Rett før rettssaken starter har folk som jobber for Pistorius laget en Twitter-konto. Der hevder de at de vil skrive det de sier er «sannheten». Det skriver nettavisa dagbladet.no.

– Vi SKAL publisere sannheten og avsløre folk med andre motiver, tvitret de. Dette ble senere slettet, skriver avisa Daily Mail.

LES MER HER: Pistorius siktet for overlagt drap

Steenkamp ble funnet død på badet. Det var skutt gjennom døra. Tidligere i retten innrømmet Pistorius at han skjøt Steenkamp. Men han sa at han trodde det var en innbruddstyv.

– Jeg har blitt utsatt for innbrudd og trusler tidligere. Derfor sover jeg med en 9 millimeter pistol under puta. Jeg våkna og tenkte å stenge igjen døra, da jeg hørte en lyd fra badet. Jeg kjente skrekken komme, sa Pistorius i retten.

Men politiet tror ikke på ham. Politiet mener at Pistorius først skjøt Steenkamp én gang på soverommet. Hun ble truffet i hofta. Hun løp inn på badet, og lukket døra, sa de i retten i fjor. Pistorius skal ha tatt på seg benprotesene sine og fulgt etter. Han skjøt fire skudd gjennom badedøra, sier politiet ifølge kanalen NRK.

Det skal også ha blitt funnet et balltre med blod på i leiligheten. Reeves skal ha hatt store hodeskader etter slag med balltreet, skriver nyhetsbyrået NTB. Pistorius kan få fengsel på livstid hvis han blir dømt.

LES MER HER: Mener de har bevis for drap

Oscar Pistorius ble kjent som «Blade Runner». Årsaken er at han løper med proteser på begge bein. Han ble født uten leggbein. Da han var elleve måneder gammel, måtte han fjerne begge beina.

Sørafrikaneren ble verdenskjent da han kjempet mot Det internasjonale friidretts-forbundet (IAAF). Han ville være med i vanlige konkurranser. Flere fryktet at han hadde en fordel av å løpe med proteser.

I 2011 ble han den første utøveren med proteser som stilte i verdens-mesterskapet (VM) i friidrett. Det samme ble han da han deltok i De olympiske leker (OL) året etter. Da var han også med i Paralympics. Der tok han gull på 400 meter og 4 x 100 meter stafett.

Totalt har han tatt seks gull, en sølv og en bronse i Paralympics. I friidretts-VM for tre år siden var han med på det sørafrikanske laget. De tok sølv på 4 x 400 meter stafett.

Rettssaken varer fram til 20. mars.

Siste utgave

På forsiden nå