Sport

Dirrer av spenning

Fotballgale Brasil stopper nesten helt opp torsdag kveld. Da starter VM i fotball.

Brasil møter Kroatia i første kamp i verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Det er torsdag kveld. Brasilianerne forventer seier. Det er spissen Neymar som skal fikse det.

– Jeg er selvfølgelig spent, men også utrolig stolt over å være i denne posisjonen, sier Neymar i et av utallige TV-intervjuer i Brasil.

Neymar er pekt ut til å vinne trofeet i fotball-VM for Brasil.

Åpningskampen spilles på den nye stadioen i São Paulo. Allerede i morgentimene var de første menneskene å se i gata. De bar brasilianske flagg i hånden og landslagsdrakt.

LES MER HER: Varsler kamp under fotball-VM

Brasil har ventet i 64 år på å arrangere VM. I 1950 endte det ille. Uruguays vant finalen på Maracanã. De tok fra Brasil gullet. Det glemmer brasilianerne aldri.

Den neste måneden avgjør om Neymar, Thiago Silva og de andre fotballspillerne på Brasils landslag ender opp som superhelter eller ikke.

Kroatia er klare for kampen. Kroatia-trener Niko Kovac føler seg godt forberedt.

– Jeg har hatt seks måneder på meg til å studere landslaget deres og for å finne en løsning på Neymar. Han er en av verdens tre beste spillere, men vi vet hva som venter, sier Kovac.

Han lover at Kroatia ikke skal legge seg bakpå. De skal heller gå til angrep mot brasilianerne.

– Vi skal prøve å holde på ballen så lenge som mulig. Men vi vil skape sjanser når det er mulighet til det.Vi skal angripe. Brasil er så sterke. Hvis du skal lykkes mot dem, må du score. Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort, sier Kovac.

Taxisjåføren Edson var allerede kraftig nervøs. Han klaget over dyre VM-billetter og ramset opp seks-sju lag som kunne vinne over Brasil.

– Tyskland, Argentina, Italia... Og i VM kommer det alltid overraskelser. Kroatia, det kan bli vanskelig nok, sier han.

Brasil har fem VM-titler bak seg, flere enn noen annen nasjon. De vant i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002.

Værmeldingene tyder på strålende spilleforhold. Det blir 22 varmegrader og en lett vind i åpningskampen.

Brasil står med ni strake seirer og 30-2 i målforskjell i oppkjøringen til VM.

I verdens-mesterskapet 2006-VM vant Brasil 1-0 over Kroatia. Det vil publikum være fornøyd med. Brasil har aldri tapt en åpningskamp på 20 forsøk.

Siste utgave

På forsiden nå