Sport

Sulter seg til seier

Det unge talentet i skihopp er ikke bare sulten på seiere. Han går også rundt sulten.

18 år gamle Phillip Sjøen er Norges nye, unge håp i hoppbakken. Sjøen ble nylig norgesmester foran Anders Bardal i skihopp på plast. I sommer vant 18-åringen to renn i verdenscupen på plast.

Men det koster sitt. Og det gjelder ikke bare de tre timene han trener hver dag.

– Jeg må være lett i kroppen, så jeg kan ikke spise for mye. Jeg har vent meg til å gå rundt sulten, sier Sjøen til Klar Tale.

Men på julaften skeier han ut. Da koser han seg med litt ekstra poteter og kjøttkaker.

– Jeg har nok ofret litt de siste årene. Jeg prøvde å ta riktige valg tidlig. For å bli god, må du jobbe mye. I vinter slet jeg med hoppingen. Da måtte jeg se på videoer av hoppene mine og jobbe med teknikken. Så løste det seg, sier Sjøen.

LES MER HER: Kollen blir klar

Hopperen ble ferdig med videregående skole i juni. Han satser nå alt på idretten.

18-åringen har jobbet hardt i flere år. Det får han igjen for nå, sier Roy Erland Myrdal. Han trener Sjøen i gruppa Kollenhopp.

– Sjøen var et talent allerede da han var 14 år gammel. Han startet tidlig å trene mye, spise riktig og sørge for nok søvn. Han har trent som en toppidrettsutøver i fem til seks år. Jeg er ikke sikker på om Sjøen kommer i toppen denne vinteren. Men han vil trolig prege norsk hoppsport framover, mener Myrdal.

Og hopperen selv har store planer. Sjøen satser mot De olympiske leker (OL) i 2018. Og han ønsker å gjøre det godt i den tysk-østerrikske hoppuka. Planen slutter ikke der. Sjøen håper å prege verdens-mesterskapet i Falun i Sverige i februar neste år.

– Jeg vil nå verdenstoppen så fort som mulig, sier han.

LES MER HER: - En fest midt på dagen

Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier at de samarbeider med fagfolk. De kan gi råd om maten hopperne spiser.

– Vi opplever sjelden at noen går varig sulten, sier Bråthen.

– Skihopperne trener mye. Vi er opptatt av at hopperne skal spise riktig og sunt og ikke gå sultne. De kan ikke være sløve, skal de få mest ut av treningen. Det er ellers en del av alle idretter at du prøver å få den best mulige kroppen til din idrett, sier hoppsjefen.

Bråthen mener at talent og motivasjon er viktigst.

– Det kreves mye for å nå toppen. Det er viktigere å ville, enn at kroppen er perfekt bygd, sier han.

– Men hopper Johan Remen Evensen sluttet i 2012 fordi kroppen ikke orket mer. Han sa at han måtte ha sultet for å holde den vekten han bør være på?

– Noen får det ikke til. Da må de gjøre et valg, sier Bråthen.

Siste utgave

På forsiden nå