Sport

Kan Norge vinne gull?

Europamesterskapet (EM) i håndball begynner i kveld. De norske jentene håper på medalje.

Det norske laget kom til Ungarn på fredag. I kveld spiller Norge sin første kamp i europamesterskapet (EM) i håndball. EM spilles både i Ungarn og Kroatia.

Det er sjuende gang Thorir Hergeirsson er landslagssjef for Norge i et mesterskap.

Verdensmesterskapet (VM) i Brasil i 2011 er et av høydepunktene for Hergeirsson.

– Vi vokste veldig i det mesterskapet. Det skjedde etter en rufsete sommer og høst. Da hadde vi blant annet tre tap for Frankrike og mot Tyskland i åpningskampen. Det VM er nok av de beste opplevelsene. Det sier Thorir Hergeirsson til nyhetsbyrået NTB.

Håndballjentene trekker mange TV-seere. Hergeirsson tror han vet hvorfor.

– Det går igjen en setning når folk skal beskrive håndballjentene. De sier at håndballjentene er en gjeng smilende krigere. Det tror jeg folket liker. Det er karisma, utstråling og et smil samtidig jobber de hardt, sier han.

Thorir Hergeirsson tok over som landslagssjef i 2009. Det var etter Marit Breivik. I 2010 vant Norge gull da EM ble spilt i Norge og Danmark. Det var hans første EM som landslagssjef.

I kveld spiller Norge åpningskamp mot Romania i Debrecen. De tre beste lagene i puljen går videre til hovedrunden. Alle tror at Danmark, Norge og Romania blir lagene som går videre fra Norges pulje. Ukraina er også i Norges gruppe.

5. plassen i VM i fjor var første gangen på ni år at Norge ikke fikk med seg medalje. De har nok ekstra lyst på medalje i år.

Øystein Havang og Patrick Sten Rowlands skal kommentere håndball for NRK Radio. Havang tror Danmark vinner EM.

– Jeg er usikker på hvor Norge havner denne gangen. Danmark virker sterke. Jeg ser Frankrike og Norge som nærmest danskene. Det sier Havang til NTB.

Havang spilte 194 landskamper for Norge.

Det er mange gode lag i EM i år. Ekspertene mener elleve av 16 land har gode nok lag til å kunne nå semifinalen. Da må alt klaffe.

Det betyr at årets EM kan bli mer likt herrens mesterskap. På herresiden er det ofte jevne kamper og små feil kan bli avgjørende.

Jostein Overvik er håndballreporter for VG. Han har fulgt håndballjentene i nesten tjue år.

– Jeg tror Norge får bronse. Fem lag kan vinne denne gangen. Det er Danmark, Montenegro, Romania, Russland og Norge. Min favoritt er Danmark. Det sier Overvik til NTB.

Danmark har ikke vunnet et internasjonalt mesterskap siden de olympiske leker (OL) i 2004. Norge har vunnet fire av de fem siste EM.

Norge spiller mot Romania i kveld. Kampen begynner klokka 18.15 på TV 2.

Mer fra Sport

På forsiden nå