Sport

– Mistenkelige prøver av nordmenn

Flere norske utøvere i friidrett har hatt unormale verdier i blodet sitt, hevdes det. En varsler har lekket 12.000 blodprøver fra ulike land.

Folk som driver med friidrett, er rystet. En person i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har lekket svarene på 12.000 blodprøver til en avis og en TV-kanal. Prøvene er tatt fra 5.000 ulike utøvere fra forskjellige land. 800 av prøvene viste unormale eller mistenkelige resultater. Blodprøvene er tatt av folk som har konkurrert i alt fra 800 meter til maraton.

Ifølge avisa Sunday Times er fem prosent av prøvene tatt fra norske utøvere regnet som mistenkelige. Men det er ikke kjent hvor mange prøver det er snakk om. Eller hvor mange utøvere det gjelder.

Medaljer i verdens-mesterskap (VM) og De olympiske leker (OL) kan ha blitt vunnet av dopede utøvere. Fra 2001 til 2012 ble en tredel av medaljene vunnet av utøvere som har levert mistenkelige tester, ifølge TV-kanalen ARD.

Aller flest er det fra Russland. 30 prosent av blodprøvene er mistenkelige. Også flere utøvere fra Kenya skal ha hatt mistenkelige verdier.

To eksperter har sett gjennom prøvene. Ekspert Robin Parisotto sier at det ikke er sikkert at alle utøverne har jukset eller dopet seg. Men han sier at noen av blodprøvene var ekstreme. Og at det er sikkert at mange hadde dopet seg, skriver nyhetsbyrået NTB.

Norges friidretts-president Svein Arne Hansen synes det er trist å høre om dokumentaren. Han vil at IAAF er mer åpne om saken.

– Det er ganske sjokkerende og trist. Det er viktig å si at dette ikke er bevis for at noen er skyldige, men det ser ikke bra ut, sier Hansen til NTB.

Hansen blir president for friidrett i Europa om kort tid. Han sier han vil komme med flere forslag mot doping. Nordmannen vil blant annet at unge utøvere må gjennom spesielle kurs om doping. Og at leger og andre som er med på doping, kan straffes like hardt som utøvere.

LES OGSÅ: Doping i russisk idrett

LES OGSÅ: – Jeg hadde fortsatt å lyve

Siste utgave

På forsiden nå