Sport
Bildet viser pakken til kremen Trofodermin. Bruk av kremen førte til at skiløper Therese Johaug har testet positivt for doping.

Trolig streng straff for Johaug

Straffen for bruk av den ulovlige kremen kan svi. Andre utøvere har blitt straffet med utestengelse i minst et år.

Skiløper Therese Johaug er knust av sorg. Hun har blitt tatt i doping. Torsdag ble det kjent at hun hadde brukt en ulovlig krem på et sår på leppa. Kremen heter Trofodermin og ble kjøpt i Italia av Johaugs lege. Pakken til kremen var merket. Det stod at utøvere ikke kan bruke kremen. Johaug sier hun stolte på legen sin. Hun trodde kremen var lovlig. Det forbudte stoffet Clostebol ble funnet i urinprøven til Johaug.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland synes det er utrolig at doping har blitt avslørt i skisporten igjen.

– Vi er et av landene i verden som har størst støtteapparat i langrennssporten. Slikt skal ikke skje. Svikt i apparatet og svikt i systemet. Dette vi må komme til bunns i, sier hun til kanalen TV2.

Avisa VG har sett på gamle saker der andre utøvere har blitt straffet for bruk av den samme kremen. Sakene har blitt avgjort av Idrettens voldsgiftsrett CAS. En ung svømmer fra Italia dømt til utestengelse i et år i 2005. I 2013 ble syklisten Stefano Agostini også straffet for bruk av kremen. Han ble utstengt fra sykkelsporten i 15 måneder.

Den danske dopingeksperten Rasmus Damsgaard tror Johaug kan få en straff på opp til fire år. Det skriver den svenske kanalen SVT.

Johaug får trolig sin straff om to måneder, ifølge Antidoping Norge. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå