Sport

– Astmamedisin hjelper bare syke

Medisin mot astma virker ikke på friske langrennsløpere. Det mener ekspert.

Friske langrensløpere gjør det ikke bedre etter å ha tatt astmamedisin. Det sier Lars Larsson. Han er lungespesialist i Sverige.

– Det er ingen forskning som beviser at medisinen virker som doping, sa han torsdag. Da holdt han et foredrag i Stockholm i Sverige. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Den norske langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby ble tatt i doping. Han hadde brukt for mye astmamedisin. Sundby ble utestengt i to måneder. Han måtte gi fra seg seieren i verdenscupen og Tour de Ski.

Sundby har astma. Det har mange andre skiløpere og svømmere også. Men også friske, norske langrennsløpere har fortalt at de er tilbudt astmamedisin.

Larsson jobbet før med Sveriges langrennslandslag. Han mener at slik medisin ikke gjør langrennsløpere bedre.

– Men mange tror at det har en effekt. «Om de som vinner medaljer i De olympiske leker tar det, må jeg også gjøre det».

Larsson har studert bruk av medisinen sammen med andre leger. Resultatene er tydelige. I idretter der utholdenhet er viktig, forbedrer ikke astmamedisin lungekapasiteten. Men det kan virke litt for de som holder på med sprint.

– Der finnes det studier som viser en forbedring. De får større kraft en liten stund. For eksempel kan man sykle lengre i 10 til 15 sekunder, sier Larsson.

Både i langrenn og i andre idretter har mange tatt astmamedisin før konkurranse. Det gjelder friske utøvere. Larsson mener det er bortkastet.

– Jeg tror ikke det har noen virkning. Det finnes ingen studier for at det skulle være slik, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå