Sport

Vet du hvorfor det heter Tour de Ski?

Nå starter Tour de Ski. Navnet hermer etter en annen stor konkurranse. Det er ikke tilfeldig.

Tour de Ski ble arrangert for første gang i 2006–2007. Konkurransen består av sju renn på ti dager. Inspirasjonen kom fra sykkelrittet Tour de France. Der konkurrerer verdens beste syklister i nesten en hel måned. De sykler mange etapper i Frankrike og nabolandene.

Tour de France er kjent for løyper med bratte bakker og fjell. Bratte bakker er det også i Tour de Ski. Minitouren blir nemlig avsluttet på toppen av en alpinbakke. Bakken heter Alpe Cermis og ligger i Val di Fiemme i Italia. Den kalles bare Monsterbakken.

– Val di Fiemme er kjennemerket vårt. Det kommer til å være del av Tour de Ski i framtida også. Jeg kan ikke tenke meg en Tour de Ski uten Val di Fiemme, sier Pierre Mignerey på nettsiden til Det internasjonale skiforbundet. Han er sjef for rennene i verdenscupen i langrenn.

Tour de Ski starter i Lenzerheide i Sveits lørdag 30. desember. Da er det sprint for herrer og kvinner.

31. desember er det 10 kilometer for kvinner og 15 kilometer for menn. Begge øvelsene er i klassisk stil.

1. januar er det klart for jaktstart i fri teknikk. Den som leder konkurransen, går først fra start. De andre løperne skal prøve å hente inn lederen. Kvinnene går 10 kilometer og mennene 15 kilometer.

2. januar er det en hviledag. Da flytter skiløperne seg til Oberstdorf i Tyskland.

3. januar er det klart for sprint i Oberstdorf. Dagen etter er det fri teknikk fellesstart for både kvinner og menn.

5. januar får utøverne hvile litt. Da flytter de seg til Val di Fiemme i Italia. Det nærmer seg slutten av konkurransen. Men først skal de gå fellesstart i klassisk stil. Løypa er 10 kilometer lang for kvinnene og 15 kilometer lang for herrene.

Søndag 7. januar er det klart for finalen. Det er noe utøverne både gruer og gleder seg til. Løypa er 9 kilometer lang for både kvinner og menn. Men jaktstarten avsluttes på toppen av Alpa Cermis. Der kan vinneren av Tour de Ski strekke hendene i været og juble – hvis hun og han orker det.

30 millioner mennesker ser langrennsløperne på TV. 30.000 personer står langs løypene, opplyser arrangøren.

– Det er et av våre mest suksessrike arrangement. Vi vet ikke alltid hvem som stiller til start. I vinter er det De olympiske leker. Noen utøvere velger kanskje å konsentrere seg om det, sier Mignerey.

Det har vært usikkert hvilke utøvere som deltar i Tour de Ski for Norge. Noen bruker konkurransen til å forberede seg til OL. Andre vil heller trene og hvile. En av dem er Johannes Høsflot Klæbo. Han deltar ikke for Norge. Det gjør heller ikke Simen Hegstad Krüger. Han deltar i De olympiske leker for første gang.

– Jeg vil trene i ro for å være bedre forberedt til OL, sier Krüger til avisa VG.

Siste utgave

På forsiden nå