Sport

Slutt for Marit Bjørgen

Øyeblikkene med gull fra Marit Bjørgen er over. Hun slutter som langrennsløper på toppnivå.

Hun er den langrennsløperen i verden med flest medaljer og seire. Nå skal Marit Bjørgen ikke lenger fortsette med toppidrett.

Bjørgen sier til kanalen NRK at det er over.

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til. Derfor velger jeg å legge opp, sier Bjørgen til NRK.

Fredag gikk hun inn til sitt 25 gull i norges-mesterskap (NM). Det skjedde under femkilometeren i Alta i Finnmark.

Bjørgens siste renn som aktiv langrennsløper blir lørdagens tremil under NM i Alta.

Hun hadde nesten bestemt seg før sesongen startet, for at denne ble hennes siste.

– Dette er en prosess som har gått over lengre tid. Jeg trodde at det skulle bli enklere å fortelle om det enn det har vært. Det sa Bjørgen mens tårene rant i intervjuet med NRK.

– Det er NM, det er Ski-Norge og det er alt. Det er en epoke som er over. Det har vart i 20 år og har vart i over halve livet mitt. Det er spesielt å stå her å fortelle at det er over, sa Bjørgen.

Også i år har hun vist at hun er god. Bjørgen vant to gull, ett sølv og to bronse i De olympiske leker (OL). De var i Sør-Korea.

Til sammen har hun vunnet åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer i OL.

Marit Bjørgen har hatt en mektig karriere. Hun stanset på 114 verdenscupseirer og totalt 184 pallplasser i verdenscupen.

38-åringen tok sin første seier i verdenscupen i Düsseldorf i Tyskland. Det skjedde i oktober 2002.

Hun tok sin første medalje i NM i Steinkjer i 2001.

Den første OL-medaljen kom i Salt Lake City i USA. Da vant hun sølv på stafetten i 2002. Det første gullet i OL kom først åtte år senere i OL i Vancouver i Canada.

Bjørgen har også 18 VM-gull og nå 25 NM-gull.

2. juledag i 2015 ble Marit Bjørgen og samboer Fred Børre Lundberg foreldre til Marius. Det gjorde at langrennsliver ble litt vanskeligere å planlegge. Bjørgen har helt siden i fjor sagt at det er blitt vanskeligere være motivert. Men helt til det siste har hun holdt muligheten åpen for å delta i VM i 2019.

Det blir det ikke noe av.

Dagene med NM i Alta i Finnmark blir hennes siste som aktiv skiløper.

Siste utgave

På forsiden nå