Sport
Croatian fans celebrate at the end of the semifinal match between Croatia and England, in Zagreb, Croatia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Nikola Solic)

VM-heltene kan glede et helt land

Kroatias lag er allerede helter i VM i fotball. Nå kan de vinne gull for første gang.

Søndag ettermiddag kommer hele verden til å følge med. Da møtes Kroatia og Frankrike til finale i verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Finalen spilles i Moskva i Russland.

Kroatia er ungt. Det bor 4,5 millioner innbyggere der. I oktober spilte landet 1–1 hjemme mot Finland. Da byttet de trener. Zlatko Dalic sikret Kroatia sluttspill i VM.

– Kulturen i laget var nesten ødelagt. Mange spillere ønsket ikke spille der. Nå er fire millioner ute i gatene og feirer, sier treneren Dalic ifølge nyhetsbyrået NTB.

Det blir enten gull eller sølv i VM. Blir det seier, blir Kroatia den nest minste nasjonen som vinner fotball-VM. Kun Uruguay hadde færre innbyggere da de vant. Det var i 1930 og 1950.

Kroatia har kjempet ekstremt hardt i VM. I alle kampene har de først fått mål mot seg. Men kroatene har kjempet seg tilbake. Danmark og Russland ble slått ut etter konkurranse i straffespark. Mario Mandzukic sikret Kroatia seier i semifinalen. Han skåret i ekstraomgangene mot England. England møter Belgia i bronsefinalen.

Kroatene har vært slitne i de lange kampene. Men de har stått på alt de kunne.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om det spillerne gjorde i dag. Styrken de viste, utholdenheten og energien. Jeg ville gjøre bytter, men ingen ville ut. Alle sa «jeg kan fortsette å spille». Noen spilte med skader. De ville ikke spilt med dem i vanlige kamper, sa Dalic etter semifinalen.

Kroatia og Frankrike har møttes i avgjørende kamper før. De møttes i VM-semifinalen i 1998. Kroatene tok først ledelsen, men Frankrike skåret to mål. Det endte med at Frankrike vant finalen mot Brasil.

Sime Vrsaljko spiller for Kroatia. Han er sikker på at det ikke gjentar seg.

– Vi kommer til å vinne dette VM, jeg tror vi kan klare det. Ja, det mener jeg, sa han etter kampen mot England.

Først i 1991 ble Kroatia en selvstendig nasjon. Det skjedde etter ar Jugoslavia ble oppløst. På 1990-tallet var det borgerkrig på Balkan. Landslagskaptein Luka Modric var blant dem som måtte flykte.

Men nå er Kroatia samlet for å følge jakten på gull. Seieren mot England ble feiret til midt på natta.

Frankrike er favoritter i finalen. Det bor 67 millioner mennesker i landet. Nå kan de vinne sitt andre VM-gull. I 2006 tapte Frankrike mot Italia i VM-finalen. Det ønsker de ikke å gjøre nå.

Laget har også svært mange gode spillere. Blant dem er Antoine Griezmann og Kylian Mbappé.

Men spiller Paul Pogba er uenig i at folk tror de vil vinne.

– Vi ser ikke på oss selv som favoritter. Vi er de samme som vi var fra starten av turneringen. Vi tviler ikke, vi spiller sammen. Det er vår styrke. Vi jager noe. Og vil gjøre alt vi kan for å oppnå det, sier Pogba.

Finalen spilles klokka 17.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå