Sport
Bildet viser langrennsløper Therese Johaug.

Johaug tilbake etter 937 dager

Fredag er langrennsløper Therese Johaug tilbake i sporet. Da er det 937 dager siden sist hun konkurrerte på ski.

Therese Johaug er noen få dager unna comeback og nytt fullt oppstyr. Fredag går hun ti kilometer klassisk langrenn. Skirennet er på Beitostølen i Oppland.

– Hun er spent og gleder seg veldig. Men hun kommer sikkert også til å bli veldig nervøs. Det har vi snakket litt om, sier Pål Gunnar Mikkelsplass til nyhetsbyrået NTB. Han trener Johaug. Han mener at folk skjerper seg av å være nervøs.

– Nå er jo ikke rennene på Beitostølen avgjørende for vinteren. Nå får Therese igjen kjenne på styret og trykket. Det kommer hun til å takle. Men det skal bli godt å få det unnagjort, mener Mikkelsplass.

I april 2016 gikk Johaug skirenn på Beitostølen sist. Da vant hun to titler i norges-mesterskapet (NM). Noen uker senere vant hun Skarverennet.

4. oktober 2016 fikk Johaug beskjed om doping: Det var funnet et ulovlig stoff i en av hennes prøver. Hun hadde brukt en salve på et sår på leppa som stoffet var i. Den fikk hun fra legen sin. Han kjøpte den da de var på treningssamling i Italia.

Det er strenge straffer for slik doping. 22. august i fjor fikk Johaug straffen sin. Idrettens Voldgiftsrett (CAS) bestemte at Johaug skulle utestenges i 18 måneder. Dermed fikk hun heller ikke være med til De olympiske vinterleker i Sør-Korea. Johaug følte seg helt knust.

Det har gått 937 dager siden Johaug konkurrerte på ski sist. Det er det samme som snaut 134 uker eller 22.488 timer.

– Det er nok vanskelig for andre å sette seg inn i hvordan dette har vært for Therese. Hun var klar for å komme tilbake. Så ble pausen lenger. Dette er ganske tøft psykisk. Men hun er kommet styrket gjennom det, mener trener Mikkelsplass.

Johaug er sterkere og bedre enn noen gang, sier ryktene.

Treneren sier at hun er sterk fysisk, slik hun alltid har vært.

– Det er nok ikke noe dårligere nå enn før dommen om doping. Så har hun jobbet mye med å bli bedre i raskere løyper, sier Mikkelsplass.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå