Sport
Bilde 1 av 5

Slik var Northugs karriere

Norsk og internasjonal langrenn mister en av sine største utøvere. Petter Northugs karriere er over.

Det ble et følsomt øyeblikk for skistjernen Petter Northug. Onsdag fortalte han om slutten på karrieren som skiløper. Tårene rant fra øynene.

Northug møtte pressen på Lerkendal stadion i Trondheim. Han fortalte at en lang karriere er over. Han er ferdig som langrennsløper på toppnivå.

– Jeg har tatt et valg om å slutte som skiløper. Det har vært en trøblete sensommer og høst. Det sa jeg også på Beitostølen. Jeg har forsøkt å være i ok form når sesongen skulle starte. Men jeg mangler det siste for å levere på dette nivået. Det har jeg har kjent i de to siste ukene. Jeg orker ikke å bruke mer krefter for å beholde denne plassen. Ikke når jeg ligger så langt etter, sa Northug.

Han fikk problemer med å holde tårene tilbake. Det var da han spesielt takket familien for all støtte gjennom årene.

Pappa John var den første han fortalte at han skulle slutte.

– Han besøkte meg før helga. Vi sa ikke så mye. Likevel følte jeg at vi gjorde dette sammen, sa 32-åringen.

Det aller største for Northug var verdens-mesterskapet (VM) i Oslo i 2011. Men VM i Falun i Sverige var også stort for ham.

– Det har vært et eventyr. Jeg hadde en drøm som liten gutt. Jeg ville bli en god skiløper, og jeg er stolt over det jeg har fått. Langrenn har vært livet mitt i mange år. Det er tøft å slutte, men samtidig er det litt godt også, sa Northug.

– Jeg har tenkt mye på denne den siste uka. Det er begrenset hvor lenge du gidder og prøve når framgangen har manglet.

Northug var veldig rørt. Han slet med å få fram det han skulle si.

– Dette var tøffere enn jeg hadde trodd, sa Northug til kanalen NRK.

– Det har vært livet mitt, og det har vært ekstremt til tider. Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret. Jeg har gått inn for det å virkelig ville bli best. Da merker du det ekstra på en sånn dag at det er tungt å gi seg. Men selv om det er tungt, er det også godt, sa han med tårer i øynene.

Northug har hatt en trøblete start på sesongen. Han har vært langt fra å komme med på laget til verdenscupen.

12. desember var avgjørelsen tatt: Northug slutter med langrenn på toppnivå.

– Jeg har gått litt mine egne veier. Det handler om å vinne skirenn. Det har alltid vært i hodet mitt. Det har vært filosofien min. Det har vært oppturer og nedturer. Men jeg har vært heldig for å få oppleve det jeg har gjort.

– Hva er du mest stolt over?

– Det er det at jeg har gjort det bra over tid. Jeg er oppvokst med at femmila er det største. At jeg sto øverst i Falun etter det fjerde femmils-gullet, er nok det største.

– Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer ingenting. Veien fram har vært bevisst.

Northug har 13 VM-gull. Han har to gull fra De olympiske leker. Og to seirer sammenlagt i verdenscupen.

Han sier at han ikke helt har bestemt hva han skal gjøre nå.

– Jeg skal bruke tid på å tenke på hva jeg skal gjøre framover.

Northug har ofte skrytt. Han har også fulgt opp de kvikke ordene med å gjøre det bra.

Han er kjent for uttrykk som «det e' så lett», «barneskirenn», «kæm e' kongen?» Med dem har han sjarmert og begeistret allerede fra starten av karrieren. Det siste tiåret har han vært blant Norges mest populære idrettsutøvere.

Men alt har ikke vært lett for Northug. I mai 2014 skjedde det som forandret mye. Det hadde vært en tung OL-sesong for Northug. En søndags morgen satte han seg bak rattet i bilen. Han hadde drukket alkohol. Northug la ut på en kjøretur som endte i autovernet på Byåsen i Trondheim. Det var ikke langt unna hans eget hjem.

Tiden etterpå ble dramatisk for Northug. Han ble dømt til 50 dagers fengsel. Han sonet straffen med fotlenke hjemme i huset sitt. Folk begynte å tvile på om han kunne komme tilbake som langrennsløper i toppen.

Det klarte han absolutt. Northug viste at han var sterk. Han ble nummer to i Tour de Ski. I VM i Falun i februar 2015 kom det endelige beviset. Det startet med seier på sprinten. Tre dager senere ble det gull i lagsprint. Det ble det også i VM-stafetten.

Men han var ikke ferdig der. På femmila avsluttet han med sin super-spurt i kjent stil. Han tok sitt fjerde VM-gull på en drøy uke etter et dramatisk renn.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå