Sport
Bilde 1 av 3

Hvorfor er hopp så gøy rundt nyttår?

Hoppuka er allerede i gang. Én nordmann var så god at han ble en del av språket vårt.

Få av oss får et eget uttrykk i språket. Da skal du i så fall være svært kjent for noe.

Hopperen Bjørn Wirkola klarte det. Vi bruker fortsatt uttrykket «å hoppe etter Wirkola». Det betyr at det er tøft å gjøre det bedre enn en svært dyktig forgjenger.

Norske Wirkola var blant de beste hopperne verden hadde sett. Rundt nyttår handler det mye om skihopp. Det er tid for hoppuka i Tyskland og Østerrike.

Den startet 29. desember og varer til 6. januar.

– Vi har nok snø på alle de fire stedene. Vi har startet med å gjøre bakkene klare, sa Johann Pichler nylig. Det skrev nyhetsbyrået NTB.

Pichler er president for hoppuka.

Flere norske hoppere er med. Du kan følge med på Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Anders Fannemel, Robin Pedersen og Andreas Stjernen.

Robin Pedersen er med for første gang. Faren Trond Jøran Pedersen gratulerte ham:

– Gratulerer. Nå kan du kanskje bli like god som meg, sa han. Faren var med på hoppuka på 1980-tallet. Nå er det sønnen som skal vise hva han kan.

– Det betyr utrolig mye, sa Pedersen til NTB. 22-åringen har jobbet hardt for en billett til hoppuka.

Hoppuka har en lang historie. Det er fire skirenn. Disse arrangeres i Tyskland og Østerrike. Det skjer rundt nyttår hvert år. Flere norske hoppere har vunnet konkurransen sammenlagt. En av disse var Bjørn Wirkola. Han vant flere ganger på 1960-tallet.

Hoppuka er en del av verdenscupen. To skiklubber kom på ideen i 1949. Men andre verdenskrig ødela. Tyske hoppere ble nektet å bli med. Andre ville ikke hoppe i Tyskland.

Konkurransene måtte vente. I 1952 kunne hoppuka starte.

Den andre hoppuka ble nesten avlyst. Det var for lite snø. Det første rennet måtte stoppes. Laget fra Østerrike fikk ikke beskjeden. De kom for å hoppe. Da kom snøen også. Hoppuka skulle gå som planlagt. Da fikk andre land det travelt, ifølge nettstedet Wikipedia.

Noen hoppere klarer å vinne alt som er. Polske Kamil Stoch vant i alle de fire bakkene sist sesong. Det har bare én person klart før ham.

Anders Fannemel gjorde det best blant de norske i fjor. Han vant tredjeplass sammenlagt.

Hoppuka er spesiell, sier han.

– Det er en helt annen stemning. Det er stappfullt av folk som ser på, sier han til kanalen NRK.

Siste utgave

På forsiden nå