Sport
Bilde 1 av 3

Forsøker å løpe maraton på under to timer

Eliud Kipchoge fra Kenya skal forsøke å sette ny rekord på maraton. Han får hjelp av blant annet tre norske brødre.

Har du forsøkt å løpe med en fart på 21 kilometer i timen? Umulig, sier du? Eliud Kipchoge skal holde den farten i to timer, og samtidig løpe en full maraton.

Kipchoge gjør lørdag et nytt forsøk. Han vil bli den første som løper maraton på mindre enn to timer. En maraton er på 42,195 kilometer.

Han har med seg 41 løpere som skal løpe deler av distansen. De skal hjelpe ham å holde farten. Blant disse «harene» er de norske brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen.

Rekordforsøket skjer i Praterparken i Wien i Østerrike.

Kipchoge har verdensrekorden på maraton. Den ble satt i Berlin i 2019. Da løp han på 2.01.39. Men han har løpt raskere. I 2017 gjorde han et forsøk på å løpe under 2 timer. Det forsøket foregikk på racerbanen i Monza. Han var bare 26 sekunder fra å klare det.

Han har gjort store forberedelser før neste forsøk. Løpsdagen er bestemt etter at værmeldingen var sjekket. Startet blir mellom fem og ni om morgenen-

– Treningen har gått som den skal. Oppkjøringen har vært vellykket. Jeg gleder meg til utfordringen som venter meg. Jeg vil vise at grenser er til for å brytes, sa Kipchoge. Han kom til Wien tidligere denne uka.

Dersom Kipchoge lykkes, vil det likevel ikke være ny verdensrekord. Det er strenge regler for hva som er lov og ikke lov i løp. Han vil blant annet ha følgebil med drikke og mat underveis, og en bil med lys for å hjelpe ham å holde tempoet.

– Jeg er glad for å være her. Nå har jeg studert løypa for første gang, og den ser veldig bra ut. Jeg gleder meg. Jeg håper å få mye støtte i helgen, sa Kipchoge.

Maraton skal løpes i en runde på 4,3 kilometer, som løpes mange ganger. Løypa er flat. Den har ingen krappe svinger. Løypa er godt skjermet fra vind på grunn av høye trær. Det er også med på å gjøre at tiden ikke vil bli godkjent som ny rekord.

Kipchoge får også hjelp av andre sterke løpere. Matthew Centrowitz vant gull i De olympiske leker på 1.500 meter. Selemon Barega vant sølv på 5000 meter i Doha. Ronald Musagala vant 1.500 meter i to stevner i Diamond League i år.

34 år gamle Kipchoge blir også heiet fra. Kona Grace og parets tre barn skal stå på sidelinjen.

– Det blir aller første gang de ser meg konkurrere. Men jeg ønsker at de skal være til stede for å se meg skape historie, sier han.

Kipchoge er allerede regnet som den beste maratonløperen noensinne.

Løpsforsøket kalles ineos159challenge. Det er blant annet sportsselskapet Nike som arrangerer det. Sir Ratcliffe betaler, skriver avisa VG. Folkene bak London Maraton passer på det praktiske.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå