Sport

Viruset kan stoppe idretten

Det europeiske fotballforbundet vurderer å utsette europa-mesterskapet. Årsaken er covid-19-viruset. Samtidig er det uaktuelt å utsette de olympiske lekene.

Flere idretter er allerede rammet. Fotball-ligaene i flere land har utsatt kamper. I Italia blir kampene avlyst eller spilt uten publikum på tribunen. I Japan har alle kamper blitt avlyst til midten av mars. I Kina har seriestarten i fotball blitt utsatt på ubestemt tid.

Nå sier det europeiske fotball-forbundet (UEFA) at de er usikre. De vurderer å utsette sommerens europa-mesterskap (EM) i fotball. Det sier Michele Uva. Han er vise-president i UEFA.

– Nå er vi i en ventefase. Vi vurderer land for land, sier Uva. Han sier helse-myndighetenes råd må følges også av fotballen. Det skriver det svenske nyhetsbyrået TT. Uva sier samtidig at situasjonen må forverre seg for at EM skal avlyses.

Kampene i EM skal spilles i 12 ulike land. Italias hovedstad Roma er en av byene det skal spilles i. Fotball-EM spilles fra 12. juni til 12. juli.

Japan skal arrangere olympiske leker (OL) to uker etter fotball-EM. Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke bestemt seg. Dick Pound er medlem i IOC. Han sier de har tre måneder på å bestemme seg. Det betyr at de må bestemme seg før mai er over.

–  Det er mye som må gjøres med sikkerheten. Det handler om mat, OL-landsbyen og hotellene, sier Pound til nyhetsbyrået Associated Press. Hvis OL ikke kan arrangeres i juli og august, tror Pound OL blir avlyst. Han tror ikke det flyttes eller utsettes.

Han sier at de inntil videre planlegger for at det blir et OL i Tokyo i sommer. Pound ber idrettsutøverne om å fokusere på å trene til konkurransene sine.

– I øyeblikket ser det ut til at OL skjer som planlagt. Konsentrer dere om trening og forberedelser. Vær trygge på at IOC ikke kommer til å sende dere inn i en pandemi, sier Pound.

Newly appointed Minister in charge of the Tokyo Olympic and Paralympic Games and ?Minister in charge of women's empowerment Seiko Hashimoto speaks during a press conference at the prime minister's official residence in Tokyo Wednesday, Sept. 11, 2019. Japanese Prime Minister Shinzo Abe has shuffled his Cabinet, adding two women and a son of a former leader to freshen his image while maintaining continuity on U.S.-oriented trade and security policies. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

UENDRET: Planene for de olympiske lekene er uendret, sier Hashimoto. Foto: Eugene Hoshiko / AP NTB scanpix

Japans regjering har ingen planer om å avlyse. De sier at sommer-OL går som planlagt. Regjeringen reagerer på det Pound sier. Det skriver det japanske mediet Kyodo News.

Seiko Hashimoto er japansk minister for OL. Hun har vært i kontakt med IOC. Hun sier at Pounds syn ikke er IOCs offisielle syn.

– Vi har fokus på forberedelsene. Vi skal være klare til å gjennomføre lekene. Det skal vi gjøre på en god måte. IOC vil bli fornøyd, sier Hashimoto.

Opplæring av frivillige til OL er utsatt. Det skulle skje i februar. Nå er det planlagt å skje i mai.

Flere andre konkurranser er også avlyst, utsatt eller flyttet. Kina skulle arrangere innendørs verdens-mesterskap (VM) i friidrett. Det er utsatt til mars neste år. To verdenscup-renn i alpint er allerede flyttet fra Kina til Østerrike. Flere store golf-turneringer i Malyasia, Kina, Singapore og Thailand er også avlyst. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå