Sport

Stor usikkerhet om det blir et sommer-OL i år

Japanske myndigheter er usikre på om de kan arrangere OL. Årsaken er korona-viruset. Planen er at arrangementet skal skje i Tokyo om fire måneder.

Korona-viruset har forsinket forberedelsene av de olympiske lekene (OL). Den internasjonale olympiske komité (IOC) har diskutert om OL må utsettes. Årets sommer-OL skal arrangeres i Tokyo om fire måneder. IOC hadde møte på tirsdag. De ba idrettsfolk om å forberede seg for at OL skal skje.

– Med mer enn fire måneder igjen til lekene er det ikke nødvendig å bestemme noe dramatisk ennå, sa IOC.

Les også: Politiker sier London kan overta OL

Samtidig mener flere og flere at lekene må utsettes. Den japanske regjeringen sier også at det kan være lurt å vente. De sier det har lite for seg å arrangere et OL uten deltakere fra andre land.

– Det gir ingen mening å arrangere OL om andre land må si nei til å delta, sier Taro Aso. Han er vise-statsminister og finansminister i Japan.

– Vi har lyst til å arrangere et OL i et miljø der alle føler seg trygge og glade. sier Aso. Han mener det krever at alle er enige om at de kan være trygge og glade.

OL-ilden skal tennes i Tokyo 24. juli. Det er fortsatt planen. Men korona-viruset har ført til problemer allerede. Flere av konkurransen for å få delta i OL er avlyst.

Les mer: Viruset kan stoppe idretten

Onsdag sier en talsperson fra IOC at det kan bli utsettelse.

– Dette er en helt spesiell situasjon. Den krever helt spesielle løsninger, sier IOC i en uttalelse. Det skriver nyhetsbyrået AFP. IOC hadde et møte med de europeiske idrettsforbundene.

Berit Kjøll er idretts-president i Norge. Hun sier at Norge vil gjøre som komiteen sier. Toppidretts-senteret i Norge har åpnet treningslokalene igjen. Der får 25 norske OL-håp forberede seg til mesterskapet. Det er utøvere som kan vinne medalje.

Les videre: 900 millioner til kultur og idrett

– IOC sier at man fortsatt planlegger at OL skal gjennomføres. De innrømmer at det er usikkerhet. Men de har fått råd om at det er for tidlig å avlyse. Det sa Morten Mølholm Hansen til nyhetsbyrået Ritzau. Han er idretts-president i Danmark.

Hayley Wickenheiser er en tidligere ishockeyspiller. Hun er også i den kanadiske olympiske komiteen. Hun reagerer på at arrangørene fortsatt vil gjennomføre OL.

– Jeg synes det er ufølsom og uansvarlig at IOC insisterer på å arrangere OL slik situasjonen er. Vi vet ikke hva som skjer de neste 24 timene. Vi vet slett ikke i de tre neste månedene, sier hun på det sosiale mediet Twitter.

Siste utgave

På forsiden nå