Sport

Johaug skal løpe 10.000 meter alene

I fjor løp Therese Johaug fort nok til å være med i europa-mesterskapet. Det ble avlyst. Nå vil hun løpe fort nok til å løpe i verdens-mesterskapet.

Therese Johaug er mest kjent for å gå fort på ski. Nå skal hun være rask på 10.000 meter på løpebane.

– Det inspirerer meg å kunne prøve å løpe på tid på denne banen, sier Johaug.

Hun skal forsøke å være rask nok til å bli med i verdens-mesterskapet (VM) i friidrett. Det skjer under «Impossible Games» på Bislett. Johaug skal løpe alene og mot seg selv. Hun får også hjelp av en ny metode. Et lys foran henne skal hjelpe henne med å holde riktig fart.

– Jeg har fått streng beskjed av broren min om å følge det lyset, sier hun.

I fjor vant hun gull i norges-mesterskapet (NM). Hun løp også fort nok til å få være med i europa-mesterskapet (EM). Det gledet hun seg til. Men det ble avlyst som følge av korona-viruset.

Les mer: Kjempet seg til ni nye rekorder

Hun må løpe 10.000 meter på under 31 minutter og 50 sekunder for å bli med i VM.  Da må det gå fortere enn under NM i fjor.

– Jeg har veldig lyst til å klare det. Det er 30 sekunder fortere enn det jeg løp i fjor. Så det er tøft, sier Johaug.

Johaug skal også prøve andre nye ting i år. Hun vil hente nye impulser før neste VM-sesong. Det skal hun gjøre på laget til hos Aukland-brødrene. De har et eget lag som går ekstra lange skiløp.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av den tidligere skiløperen Marit Bjørgen.

TØFT: Marit Bjørgen vil gå på ski igjen til vinteren. Hun skal gå skiløpet Vasaloppet. Det kan bli tøft, sier en tidligere vinner av løpet. Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Johaug får selskap av en tidligere konkurrent og lag-venninne. Marit Bjørgen skal også gå for laget. Hun vil satse mot Vasaloppet neste år. Derfor er hun med på laget.

– Jeg har savnet å ha et konkret mål å jobbe mot, sier Bjørgen til kanalen NRK. Bjørgen blir kalt langrenns-dronningen. Hun har vunnet enormt mange medaljer i store mesterskap.

Eldstemann på laget er Anders Aukland. Han er 47 år. Han har også vært på landslaget i langrenn, og vunnet medaljer i flere store mesterskap. Aukland har også vunnet Vasaloppet.

Han er glad for å få med Bjørgen på laget. Men sier at hun har dårlig tid. Han sier det er stor forskjell på det Bjørgen er kjent med, og det hun nå skal gjøre. Forskjellen fra 15 kilometer til fire timers løp er stor.

– Vasaloppet er noe helt annet. Det består av andre utfordringer. Hun trenger all den tiden hun har. Men jeg tror hun kan klare å være med i seierskampen, sier Aukland.