Sport

1 av 3

Tufte takker familien for at han får fortsette med roing

Olaf Tufte hadde en plan om å slutte med idrett i år. Men han vil satse fram til OL neste år.

Olaf Tufte er 44 år og driver med sporten roing. Han har vært med i seks olympiske leker (OL) tidligere. Han hadde tenkt å være med i OL i Tokyo i år. Men det er utsatt til neste år. Tufte måtte derfor tenke nøye på om han ville drive med idretten i et år til.

Han har tenkt i sju måneder, og denne uka kunne han si hva han hadde valgt. Han møtte pressen sammen med kona Aina. Det skjedde i Horten, der han bor. Johan Flodin er trener på landslaget. Han var også med. Det var også andre roere som er på landslaget. Tufte vil fortsette i ett år til. Da er han 45 år i sitt sjuende OL.

– Det er på en måte familien. Det er både kona og barna. Og det er landslaget med roerne. Det er vanskelig bare å slutte når du er med på noe bra. Jeg har lyst til å avslutte med stil, sier Tufte. Han hadde vansker med å unngå å gråte.

– Tenk å gråte for noe jeg får lov til, sier Tufte, og smiler.

(Saken fortsetter under bildet)

Det var kona Aina som fortalte at Tufte får fortsette til neste år. De har jobbet hardt for at det skulle bli mulig.

– Helt i starten i mars var det veldig mørkt og negativt. Jeg skal innrømme at jeg var helt tydelig på at jeg var litt negativ til ett år til. Både for ungene, for meg, for oss og får gården. Så har vi egentlig tatt en dag av gangen. Begge har ønsket at han skal få avslutte sånn som han hadde planer om i sommer, sier hun.

Den er kort tid siden valget ble gjort.

– Takk til familien som lag meg få lov. Takk til de som støtter meg for 30. året. Det betyr utrolig mye å få all den støtten, sier Olaf Tufte.

Men det har vært vanskelig å sørge for at alt er klart for at han kan satse i ett år til.

– Jeg har aldri jobbet så hardt for å løse ting. Og familien er det viktigste. Jeg har hele tiden sagt at Aina skulle få bestemme, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Treneren tror Tufte vil gjøre det bra i Tokyo neste år.

– Vi var egentlig klare for OL i sommer. Men vi kan også ha en fordel med at OL ble utsatt. Jeg har fulgt Tufte på nært hold i åtte år. Jeg ser at han er like god som før. Han har kanskje blitt dårligere på noen ting, men han har blitt bedre på andre ting, sier Flodin.

Olaf Tufte deltok i sitt første OL i 1996. Det var i Atlanta i USA. Da var han 20 år. Det ble en 8. plass. I 2000 vant han sin første OL-medalje. Det var i Sydney i Australia. Han vant OL-gull i Aten i 2004. Han gjorde det samme i Beijing i 2008. I 2016 vant han bronse. Det var i Rio de Janeiro i Brasil.

Ved siden av OL-merittene har veteranen også to VM-gull fra 2001 og 2003 i singlesculler. Han har også vunnet medaljer i verdens-mesterskap.

Mer fra Sport

På forsiden nå