Sport
Bilde 1 av 2

Vil kreve at Norge skal boikotte VM i Qatar

Vi kan ikke lenger sitte og se på at det dør folk i fotballens navn. Det skriver klubben Tromsø. Flere klubber sier de er enige.

Qatar skal arrangere verdens-mesterskap (VM) i fotball. Det skal skje neste år. Denne uka ble det kjent at minst 6.500 arbeidere har dødd på byggeplasser i landet de siste ti årene. Nå sier flere klubber at Norge bør boikotte hele mesterskapet.

Årsaken er at det har dødd flere enn 6.500 gjeste-arbeidere i landet siden 2010. Det viser en analyse som er gjort av avisa The Guardian. De døde kommer fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka.

De skriver at det trolig er flere døde. Land som Filippinene og Kenya har ikke svart på hvor mange derifra som har dødd i Qatar, skriver avisa. Det mangler også tall for de siste månedene av 2020.

Det har vært protester mot at Qatar skal få arrangere VM i flere år. De startet rundt samme tid som landet fikk vite at de ble valgt som arrangør.

Qatar har fått kritikk fra store deler av verden. Organisasjoner som Amnesty International mener mange av arbeiderne må leve som slaver i Qatar. De fleste som har jobbet med anlegg til VM, er gjestearbeidere. De fleste av dem kommer fra Asia og Afrika. De får lite lønn, får dårlige boliger og det er få tiltak for at de skal ha en trygg dag på jobb.

Men ting har blitt bedre, sier myndighetene i Qatar. Det har også vært et krav fra både Norges Fotballforbund (NFF) og det internasjonale fotballforbundet. Det skjer for lite, mener flere andre. Nå vil flere klubber at Norge skal boikotte VM.

– Vi vil be NFF om å boikotte VM i 2022. Norge bør takke nei til å delta i Qatar hvis landslaget klarer å kvalifisere seg til VM. Det skriver klubben Tromsø IL i en pressemelding. Strømsgodset og Viking er to andre klubb som sier Norge bør si nei. Fem andre klubber sier de vil vurdere å be NFF om å boikotte VM.

Terje Svendsen er president i NFF. Han sier de har jobbet for å skape bedre forhold for arbeiderne med å påvirke.

– Det har vært måten vi har jobbet. Så vil vi i fotball-Norge diskutere hva vi skal mene om det i framtiden. Vi har så langt valgt å følge råd fra Amnesty International. De har anbefalt å påvirke heller enn å boikotte. Nå skal vi høre hva andre i fotball mener er rett strategi, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Ståle Solbakken er sjef for Norges landslag i fotball. Det gjør ham til leder for laget som kanskje må si nei til VM. Han er åpen for at boikott kan være riktig. Men da må det være det beste for arbeiderne.

– Hva kan vi få til sammen? Det er ingen som kan si at boikott er en feil måte å gjøre det på, moralsk sett. Det er lett å forsvare det. Men vil det gjøre at arbeiderne får det bedre på sikt? Vi må diskutere hva som vil fungere best, sier han til avisa VG.

Det er ikke registrert hvilke prosjekter de døde har jobbet. Men de aller fleste har jobbet på de store byggeplassene i landet, sier Nick McGeehan. Han er direktør i FairSquare Projects. De jobber med å sikre rettigheter for arbeidsfolk i land ved Persia-bukta. Qatar er ett av disse.

– En stor andel av gjeste-arbeiderne som har dødd siden 2011 har vært vi i landet fordi Qatar skal få arrangere VM i fotball. Det sier han til The Guardian.

Regjeringen i Qatar protesterer ikke på antallet som er døde. Men de mener det er som forventet. De sier det handler om hvor mange gjeste-arbeidere som er i landet.

De siste årene har flere land fra den arabiske halvøya brukt mye penger på sport. Særlig fotball. Qatar er ett av disse landene. Flere eksperter kaller det sports-vasking. Tanken er at landene skal gjøre dette for å få mer oppmerksomhet på sport. Da blir det også mindre oppmerksomhet på det som er mindre bra i landene. Eksempler på det er menneske-rettigheter.

Her kan du se Amnesty International Norge forklare mer om sports-vasking.

Siste utgave

På forsiden nå