De sikret nytt gull til Norge

Helene Marie Fossesholm er med i sitt første verdens-mesterskap på ski. Torsdag sikret hun er stor seier på stafetten for damer. For Sverige gikk det meste galt.

– Dette er helt vilt. Det villeste er at jeg hadde sett for meg alle mulige måter rennet kunne bli. Men at jeg skulle lede 15 til 20 sekunder foran Russland. Det hadde jeg ikke trodd, sier Fossesholm til kanalen NRK. Hun gikk siste etappe for Norge i verdens-mesterskapet (VM) på ski.

Hun vant gull sammen med Tiril Udnes Weng, Heidi Weng og Therese Johaug. Russland vant sølv. Finland vant bronse. USA ble nummer fire.

– Det vi får oppleve i dag er en sånn indre og ekte idrettsglede. Vi var ikke favoritter i dag. Det var det Sverige som var, sa Johaug. Hun takket alle som har bidratt til seieren.

Sverige var stor favoritt før start. Mange av de som skulle delta på laget til Sverige har vist at de er i god form. På 10-kilometeren var flere enn de bedre enn de som deltok for Norge. Mange hadde derfor et håp om en jevn konkurranse mellom Norge og Sverige.

Men stafetten ble alt annet enn en suksess for Sverige. Laget ble til slutt nummer seks.

Sverige hadde store vansker på de to første av fire etapper. Skiene var smørt feil. Petter Myhlback er sjef for de som smører skiene for Sverige. Han tar ansvaret for feilen.

– Jeg er utrolig lei meg. Det er en real smørefeil på de to første etappene. De hadde ikke feste. Jeg har beklaget til jentene, sa han etter løpet.

Det har vært vanskelig for de som skal smøre ski i VM. I perioder har det vært veldig varmt. Torsdag endret været seg. Det gjorde at snøen i løypa ble annerledes enn tidligere i VM.

Det gjenstår én konkurranse for damer i VM. De skal gå tre mil på ski lørdag. Johaug er stor favoritt til å vinne et fjerde gull i årets VM.

Det vil i så fall være rekord for henne. Hun har aldri tidligere vunnet så mange konkurranser i løpet av et VM. I 2015 og 2017 vant hun tre gull.