Sport

Ber ligaen si nei til salg av fotballag

Fotballaget Newcastle United kan få nye eiere. Amnesty International ber om at ligaen Premier League sier nei til salget.

Mike Ashley er eieren til fotballaget Newcastle United. Det er mange som misliker ham. Han vil selge klubben til et fond fra Saudi-Arabia. Men Amnesty International ber om at ligaen å sier nei til salget. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er et offentlig fond som vil kjøpe laget. Fondet kontrolleres av Mohammed bin Salman. Han er kronprins i Saudi-Arabia. Fondet har funnet britiske partnere. Sammen har de avtalt å kjøpe klubben fra Ashley. Det vil de betale 300 millioner pund for. Det er 3,9 milliarder kroner.

Kjøpet må bli godkjent av ligaen Premier League. Bin Salman og partnerne blir de største eierne om det godkjennes. Da vil de eie 80 prosent av laget. Det skriver kanalen Al Jazeera. Amnesty sier Bin Salman har ansvar for brudd på menneske-rettigheter. Men respekt for menneske-rettigheter er ikke et krav for å få eie en klubb.

– Premier League setter seg selv i fare. De kan bli brukt av folk som vil bruke ligaen til å dekke over handlinger som er dypt umoralske. Disse handlingene er i strid med folkeretten. De er også i strid med det fotballen står for. Det skriver Kate Allen i et brev til Richard Maters. Hun er direktør i Amnesty og han er direktør i Premier League.

Hun minner om drapet på Jamal Khashoggi. Han var journalist. Han ble henrettet. Det skjedde på konsulatet til Saudi-Arabia. Det ligger i Istanbul i Tyrkia. I 2018 sa CIA at de mente bin Salman hadde gitt ordren om å drepe Khashoggi. Selv om han nekter for å ha gitt ordren, sier bin Salman at han tar ansvar for drapet.

Premier League kan stoppe oppkjøp av fotballklubber. Reglene er strenge. Men det kan være nok at kjøperne har gjort noe galt i utlandet. Men da må styret være sikre på at kjøperen ville blitt dømt om de gjorde det samme i Storbritannia. Da kan styret i ligaen si nei til et kjøp.

Flere mener Saudi-Arabia driver med «idretts-vasking». De mener landet bruker idrett til å ta fokuset bort fra brudd på menneske-rettigheter.

Mer fra Sport

På forsiden nå