Sport
Gul fotballdrakt til landslaget Ukraina.

Kritisk til Ukrainas fotballdrakt

På fredag starter europa-mesterskapet i fotball. Ukraina viste nylig frem drakten de skal spille med, og det tok ikke lang tid før det kom kritikk fra Russland.

Det er få dager igjen til europa-mesterskapet i fotball. Fra fredag og en måned frem i tid vil det være fotballkamper nesten hver eneste dag.

Før mesterskapet viser lagene frem fotballdraktene de skal spille med. Søndag var det Ukraina sin tur. Og kort tid etter kom det kritikk fra Russland.

Drakten er gul og blå, som flagget til Ukraina. Det nasjonale fotballforbundet har fått logoen sin midt på brystet. Rundt logoen er det et kart over Ukraina. På kartet er Krim-halvøya også en del av Ukraina – selv om det i dag er russiske styrker som kontrollerer Krim. Bak på ryggen står det «ære til Ukraina». Dette er et slagordet som ofte ble brukt av de som var i mot russisk innflytelse i landet.

Russiske styrker tok kontroll over Krim-halvøya i 2014. Styrkene møtte ikke motstand, og ingen skudd ble avfyrt. Angrepet ble fordømt av forsvars-organisasjon NATO. Og USA truet Russland med å straffe de økonomisk. Sju år senere og Krim er fortsatt kontrollert av russiske styrker.

– Vi tror at kartet over Ukraina vil gi styrke til spillerne fordi de skal kjempe for hele Ukraina. Det sa Andriy Pavelko i en Facebook-video. Han er sjef for Ukrainas fotballforbund.

Russiske myndigheter mener at drakten er laget for å provosere. De oppfordret også det europeiske fotballforbundet (UEFA) til å gjøre noe med saken.

– De prøver å vise en sammenheng mellom Ukraina og Krim. Det er en umulig illusjon, sier Maria Zakharova. Hun er utenriks-minister i Russland.

UEFA mener derimot at drakten er i henhold til reglene som er satt.

– Landslaget til Ukraina sin fotballdrakt for europa-mesterskapet er godkjent. Den er i henhold til gjeldende regler for drakter og utstyr. Det sier UEFA.

Mesterskapet skulle egentlig blitt spilt for ett år siden. Men korona-situasjonen stoppet arrangementet. Åpningskampen er på fredag klokken 21.00, mellom Tyrkia og Italia. Finalen spilles 11. juli.

---

Gruppene i europa-mesterskapet

  • Gruppe A: Italia, Sveits, Tyrkia og Wales.
  • Gruppe B: Belgia, Danmark, Finland og Russland.
  • Gruppe C: Østerrike, Nederland, Nord-Makedonia og Ukraina.
  • Gruppe D: Kroatia, Tsjekkia, England og Skottland.
  • Gruppe E: Polen, Slovakia, Spania og Sverige.
  • Gruppe F: Frankrike, Tyskland, Ungarn og Portugal.

---Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå