Sport

Slik skal de kåre en europamester

Fredag kveld starter Europa-mesterskapet i fotball. Et mesterskap hvor 24 landslag skal kjempe om å bli best i Europa.

Fredag kveld starter europa-mesterskapet i fotball. Tyrkia og Italia spiller den første kampen under turneringen. Kampen starter klokken 21.00 fredag kveld. Og vises på kanalen NRK.

Mesterskapet skulle egentlig bli spilt i fjor. Men det ble utsatt som følge av korona-pandemien. Mesterskapet blir arrangert over hele Europa. Kampene spilles i Ungarn, Russland, Nederland, Romania, Tyskland, Danmark, England, Aserbajdsjan, Romania og Skottland.

Kanalene TV2 og NRK deler på rettighetene til arrangementet. De viser ulike kamper på tv. NRK skal vise finalen som spilles 11. juli. Og TV2 skal vise begge semifinalene som spilles 6 og 7. juli. Oversikt over kampprogram finner du her.

– Jeg har først og fremst troen på Frankrike. De har antageligvis den beste troppen. I tillegg har de fått tilbake spissen Karim Benzema fra Real Madrid som har vært ute av laget i mange år. Han ble nylig skadet i en oppkjørings-kamp. Så det er litt usikkert om han kan spille. Det sier Christian Nilssen. Han er kommentator for kanalen NRK. Både innenfor fotball og annen sport. Og skal kommentere åpningskampen mellom Tyrkia og Italia fredag kveld.

Regjerende mester er Portugal. De vant turneringen for fem år siden, ved å slå Frankrike i finalen. Portugal er ingen favoritt til å vinne i år. Frankrike er den største favoritten til å vinne turneringen. Mens England, Belgia, Spania, Tyskland og Italia er også høyt oppe på listen.

– Belgia er rangert som verdens beste lag og har noen veldig gode spillere på laget. Spesielt Kevin de Bruyne fra Manchester City. Han kan bli mesterskapets beste spiller. Men også han fikk seg en skade for kort tid siden, så det kan hende han blir litt preget av det. Vi må heller ikke glemme England. De har et veldig bra lag med flere unge, gode spillere. Så spørs det om de klarer å vinne en semifinale når det virkelig gjelder, sier Nilssen.

Spania har vunnet mesterskapet tre ganger. Det samme har Tyskland. Disse to landslagene er de som har vunnet flest ganger. Nummer to på listen er Frankrike med to pokaler. Et lag som aldri har kommet seg helt til toppen av mesterskapet er Tyrkia. Deres beste plassering er en semifinale.

– Tyrkia kan bli en overraskelse tror jeg. Det er et lag med spillere som virkelig blør for drakta og har en 35 år gammel spiss som heter Burak Yilmaz. Han skåret blant annet tre mål mot Nederland i en kvalifiserings-kamp til verdens-mesterskapet i vår.

Skal vi tro betting-selskapene er det størst sannsynlighet for at England og Belgia møtes i en finale. Nummer to på listen er Frankrike mot Belgia.

– Frankrike mot Belgia hadde vært en morsom finale. Frankrike tapte finalen for fem år siden mot Portugal, mens Belgia har aldri vunnet Europa-mesterskapet før. Dessuten er de naboland, sier Nilssen.

– Av spillere bør du se opp for Jude Bellingham på England. Han er et kjempetalent, sier Nilssen.

Gruppe AGruppe BGruppe CGruppe DGruppe EGruppe F
ItaliaBelgiaNederlandEnglandSpaniaTyskland
SveitsDanmarkUkrainaKroatiaPolenFrankrike
TyrkiaRusslandØsterrikeTsjekkiaSverigePortugal
WalesFinlandNord-MakedoniaSkottlandSlovakiaUngarn

---

Fakta om mesterskapet

  • Mesterskapet arrangeres hvert fjerde år. Og skulle egentlig blitt arrangert for et år siden. Korona-pandemien gjorde at turneringen måtte utsettes.
  • Det er 16. gang turneringen arrangeres. Turneringen ble arrangert for første gang i Frankrike, 1960.
  • For første gang arrangeres turneringen i flere land, enn to. Det er Europa som er vertsnasjon i år.
  • Finalen spilles 11. juli, på Wembley Stadium i England. Det er andre gang finalen blir spilt på Wembley Stadium.
  • Tyskland, Spania og Frankrike har vunnet 53 prosent av alle mesterskapene som er blitt arrangert.

---



Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå