Sport
Mange fotballtilhengere ønsker at Norges Fotballforbund boikotter VM i Qatar. Det skal stemmes over saken på et ekstraordinært fotballting kommende søndag.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Skal stemme for boikott

Søndag samles norske fotballklubber for å stemme over boikott av verdens-mesterskapet i Qatar. Halvparten av folket ønsker å boikotte mesterskapet.

For første gang skal verdens-mesterskapet (VM) i fotball arrangeres i Midtøsten. Qatar er vertsnasjon. Allerede ved tildelingen av VM ble det stilt spørsmål rundt Qatar.

De hadde svært få fotball-stadioner. Og det er veldig varmt vær i landet. Som regel blir VM arrangert om sommeren. Neste års mesterskap er annerledes. Det blir arrangert om vinteren. Årsaken er varmen om sommeren.

Det har vært mye frem og tilbake. Og Qatar blir beskyldt for å bryte menneskerettigheter. Mange arbeidere skal ha dødd mens de bygde fotball-stadioner til VM. Flere land snakker om å boikotte arrangementet. På søndag er det Norge sin tur å stemme om boikott, eller ikke.

– Jeg er usikker på hva resultatet blir. Men jeg tror det blir en god og bra debatt. Som ser de ulike sidene av saken. Deretter blir det opp til delegatene å bestemme. Det sier Terje Svendsen. Han er president for Norges Fotballforbund (NFF).

Diskusjoner rundt VM har pågått siden februar. Klubblaget Tromsø tok initiativ til å boikotte mesterskapet. Og flere klubber i Eliteserien har fulgt etter. 50 prosent av folket ønsker å boikotte. Det viser tall fra en undersøkelse.

– Det er gledelig å ha halve folket med seg. Og det er tydelig flere som er for boikott enn imot. Dette har vært stabilt siden mars. Jeg tror folket ser at det er noe veldig galt ved at Qatar får arrangere VM. Det sier Ole Kristian Sandvik. Han er talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA)

NSA har jobbet for at Norges landslag ikke skal delta på mesterskap. Om de kvalifiserer seg.

– Det er ikke overraskende. Men vi registrerer at det også er en økning blant dem som sier nei til boikott. Det kan tyde på at flere ser at det er andre virkemidler som må til for å påvirke Qatar og fotball-organisasjonen FIFA, sier Svendsen.

I Eliteserien har sju av seksten klubber sagt de vil stemme for boikott. Det er 80 klubber som kan stille med delegater på møte søndag. De kan stille med to delegater hver.

---

Fakta om situasjonen

  • Avisa The Guardian publiserte en rapport. I rapporten var det registret 6.500 døde personer. De skal ha dødd under bygging av fotball-stadioner.
  • Tromsø var den første klubben i Norge til å fremme et boikott mot mesterskapet. Flere klubber fulgte etter.
  • Det norske landslaget har også demonstrert mot arrangementet. Det gjorde de før en kamp mot Gibraltar. Hele laget hadde på seg t-skjorter, hvor det sto “Respect: On and off the pitch”. Utsagnet var rettet mot Qatar.

---Mer fra Sport

På forsiden nå