Sport
Slik var stadion i München lyst opp i juli 2016. Slik blir det ikke når Tyskland møter Ungarn onsdag kveld, etter at Uefa nedla forbud. Foto: Tobias Hase / DPA via AP / NTB.

Nei til regnbuefarger

Borgermesteren i München ønsket å vise sin støtte til LHBT-miljøet. Det internasjonale fotball-forbundet Uefa mener at det er å blande politikk og fotball.

Borgermesteren i München ønsket å lyse opp fotball-stadionet i regnbuens farger. Dette skulle bli gjort under en kamp mellom Tyskland og Ungarn onsdag kveld. Markeringen skulle være en protest mot en ny lov i Ungarn. Loven forbyr «promotering av homofili» til mindreårige barn. Det gjelder fra alt av filmer, reklame og pensum på skolen.

Det europeiske fotball-forbundet Uefa ga ikke borgermesteren lov til dette. De ønsker ikke å blande politikk og fotball.

– Jeg synes det er skammelig at Uefa forbyr dette. Vi ønsker å sende et signal til resten av verden om åpenhet, toleranse og respekt. For alle de menneskene i LHBT-miljøet. Det sier Dieter Reiter. Han er borgermester i München.

Flere har reagert på avgjørelsen til Uefa. For to år siden publiserte de denne meldingen på bloggtjenesten Twitter.

I meldingen skriver Uefa at mange fra LHBT-miljøet ikke føler seg inkludert. Og at Uefa ønsker å minne de på at de er velkomne til fotballen.

– Skam dere, Uefa, for ikke å la München lyse opp stadionet i regnbuefargene. Dere vet bedre enn å kalle dette en politisk handling. Dette handler om likestilling, med-menneskelighet og å ta stå mot hat. Det skrev Caroline Graham Hansen på Twitter. Hun er en av Norges beste fotball-spillere.

Ungarn mener imidlertid at avgjørelsen er helt riktig. Det skriver landets utenriks-minister.

Nå tar borgermesteren nye veier for å vise sin støtte. Han vil lyse opp andre landemerker i regnbuens farger. Og henge opp flere regnbueflagg rundt stadion.

---

LHBT og Pride

  • LHBT betyr lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
  • Juni er måneden for pride. En feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

---Mer fra Sport

På forsiden nå