Sport

Vektløfter blir første transkjønnede i OL

Laurel Hubbard blir historisk. Vektløfteren blir den første transkvinnen noen sinne som deltar i De olympiske leker.

Australia og Oceania — Mandag ble det klart: Laurel Hubbard blir den første transkjønnede kvinnen som deltar i De olympiske leker (OL).

Hubbard er 43 år gammel. Vektløfteren skal konkurrere for New Zealand. Hun er født som mann. Nå er hun kvinne.

Tester viser at hun lite nok av det mannlige hormonet testosteron i kroppen. Derfor regnes hun som kvinne av Den internasjonale olympiske komité (IOC). IOC sier at hun oppfyller alle kriterier for transkjønnede utøvere.

– Vi anerkjenner at kjønnsidentitet i sport er et følsomt og komplekst tema. Det krever en balanse mellom menneske-rettigheter og sportslig rettferdighet, sier Kereyn Smith. Hun er OL-sjef for New Zealand.

I 2018 ble Hubbard første transkjønnede kvinne til å delta i samveldelekene. Det er en konkurranse for land som er medlem i det britiske samveldet. Da forsøkte ledelsen i lekene å utestenge henne. De mente at hun hadde en fysisk fordel som tidligere mann.

Hubbard deltok tidligere i herreklassen før hun skiftet kjønn i 2013. Nå er hun rangert som nummer 16 i verden i klassen for kvinner på 87 kilo.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå