Sport

Verdens hardeste sykkelritt

For 108.gang blir verdens hardeste sykkelritt arrangert. Lørdag starter Tour de France.

Sykkelrittet Tour de France (Frankrike rundt) starter lørdag. I år starter syklistene rittet vest i Frankrike, i byen Brest. Det skal sykles 21 etapper. Siste etappe ender opp Paris.

Tour de France blir regnet som det hardeste sykkelrittet i verden. Konkurransen varer i tre uker. 23 lag er med i rittet. Utøverne skal sykle hele 3.414 kilometer rundt om i Frankrike.

Vanligvis sykler utøverne innom flere land enn bare Frankrike. Tidligere har de vært innom land som Belgia, Luxembourg og Nederland. I år blir store deler av rittet arrangert i Frankrike. Men de sykler en etappe innom landet Andorra.

Tre nordmenn deltar i rittet. Det er Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen og Amund Grøndahl Jansen.

– Jeg føler jeg vet hvor jeg står i laget. Men det er litt annerledes lag med litt andre ambisjoner, og litt annerledes syklister enn tidligere. Men jeg tror det blir en morsom utfordring å kjøre Tour de France med det laget her. Det sier Grøndahl Jansen. Han sykler for laget Mitchelton-Scott.

Primoz Roglič, Richie Porte, Geraint Thomas og Tadej Pogačar er også blant favorittene. Pogačar vant rittet i fjor.

Under rittet vil det alltid være en som har på seg gul drakt. Dette kalles ledertrøye. Den deles ut til syklisten som har raskest tid sammenlagt etter hver etappe.

Det finnes klatretrøye (den har røde prikker på seg), hvit trøye og grønn trøye. Klatretøyra brukes av en beste klatreren. Den som er raskest opp de bratteste etappene. Den hvite kalles ungdomstrøya og blir gitt til syklisten med mest poeng. Og som er under 25 år. Den grønne trøya må man få flest poeng sammenlagt. Poeng kan samles opp på innlagte spurter og ved målgang på alle etappene.

Tour de France avsluttes 18. juli med siste etappe fra Chatou til Champs-Élysés.

---

Fakta om Tour de France

  • Første Tour de France ble arrangert i 1903. Det var for å få oppmerksomhet rundt en sports-avis. Den het L’Auto. Avisa klarte både å selge mer og skape en suksess.
  • Første konkurranse ble vunnet av en som jobbet som feier. Han åpnet senere en sykkelbutikk.
  • Det er 108. gangen rittet blir arrangert.
  • Under ett ritt forbrenner en syklist i gjennomsnitt 7000 kalorier. Det betyr at syklistene forbrenner cirka 140.000 kalorier på hele rittet. Det tilsvarer 283 stykker med pizza, eller 581 hamburgere med ost på McDonalds.
  • I rittet som ble arrangert i 1920 røykte syklistene sigaretter under ritt. De trodde at dette åpnet opp luftveiene, slik at de kunne yte bedre.
  • Det ble også drukket alkohol under rittet på samme tid. Dette drakk de som smerte-stillende. Alkohol under ble forbudt fra 1960.

---

Siste utgave

På forsiden nå