Sport

Disse kan ta medalje under OL

For andre gang arrangerer den japanske byen Tokyo de olympiske leker. Det er store håp om flere medaljer til Norge.

De olympiske leker (OL) arrangeres i Tokyo i Japan. Det skjer fra 23. juli til 8. august. Egentlig skulle det være for et år siden. Korona-pandemien stoppet det.

Det har vært store protester blant folk i Japan. De ønsker ikke at OL skal arrangeres før korona-viruset er under kontroll. Men arrangøren er klar på at lekene skal gjennomføres i år. Norge har også vært skeptiske til å sende utøvere til Tokyo. Men nå ser det ut til at situasjonen har blitt bedre. Og at OL kan arrangeres. Derfor sender Norge flere utøvere til sommerlekene i Japan.

– Målet vårt er åtte medaljer. Vi ønsker å doble antallet medaljer fra sist OL. Da fikk vi fire stykker. Det sier Marit Breivik til Klar Tale. Hun er sjef for sommeridrett på sportssenteret Olympiatoppen.

Hekkeløp

En av de største gullhåpene til Norge er Karsten Warholm. Han er friidretts-utøver. Og ekstra god i hekkeløp. Han er regnet som den beste hekkeløperen i verden. For noen uker siden satte han også ny verdensrekord. Amalie Iuel skal også løpe hekk. Hun har som mål å være blant de ti beste i OL.

Håndball

Håndball er en favoritt i Norge. Idretten samler folket. Her er det forventet at vi tar medalje. Både herre-landslaget og kvinne-landslaget har muligheter til å ta vinne medalje. De største favorittene er likevel kvinnene. De kom til semifinale i forrige OL.

Sandvolleyball

OL ble også arrangert i Tokyo i 1964. Det var første gang sandvolleyball var en av grenene. Anders Mol og Christian Sørum er store favoritter til å ta medalje i år. De er rangert som best i verden. Russland er nummer to. De er store konkurrenter for nordmennene.

Roing

Kjetil Borch er et navn vi bør følge med på under lekene. Han driver med roing, eller singlesculler, som det heter. Det betyr at han er alene i båten. Han har vært god de siste årene. Men han har hatt problemer den siste tiden. Likevel er det håp om at han vinner medalje i OL. Olaf Tufte skal ro i OL for sjuende gang.

Skyting

Norge sender fem skyttere til OL. Det er håp om at alle tar medalje. Den største favoritten er Jenny Stene. Hun har verdensrekorden på 50 meter helmatch. I denne øvelsen skyter de 40 skudd i både liggende, stående og knestående stilling fra 50 meter.

Seiling

Duoen Marie Rønningen og Helene Næss er kandidater til å vinne medalje under lekene. De seiler i klassen 49er. Det betyr at de er to i båten. De deler på oppgavene mellom seg. I en konkurranse på Lanzarote viste de at de kan vinne mot de beste i verden.

Løping

Brødrene Jakob og Filip Ingebrigtsen driver med løping. De skal trolig løpe samme distanse under OL, 1.500 meter. Begge kan vinne medalje. Jakob tok nylig både verdens- og europeisk rekord på 5.000 meter. Han har allerede europarekord på 1.500 meter og 2.000 meter.

Svømming

Tre svømmere fra Norge skal kjempe om medalje i Tokyo. Henrik Christiansen, Ingeborg Vassbakk Løyning og Tomoe Zenmoto Hvas. Hvas er allerede olympisk mester fra ungdoms-OL for fire år siden. Likevel er Christiansen den største favoritten til å vinne medalje. Han skal svømme sin favorittøvelse, 800 meter.

Golf

For andre gang i historien er golf med i De olympiske lekene. Norge sender fire utøvere for å kjempe om medalje. Tonje Daffinrud, Viktor Hovland, Kristian Krogh Johannessen og Marianne Skarpnord. Hovland har store muligheter til å vinne medalje. Han er en av verdens beste golfspillere.


---

De olympiske leker

  • OL arrangeres for 32 gang.
  • Første gang OL ble arrangert var i Hellas, i Athen. Dette var i 1896.
  • Tre OL har blitt avbrutt. Årsaken har vært krig. Første verdenskrig (1916), andre verdenskrig (1940 og 1944).
  • OL i Tokyo skulle blitt arrangert for ett år siden. Korona-pandemien gjorde det umulig for Tokyo å gjennomføre dette.
  • Tokyo har arrangert OL en gang tidligere. Dette var i 1964.
  • Det er kun fem land som har vært representert på hvert OL. Hellas, Storbritannia, Frankrike, Sveits og Australia.

---Siste utgave

På forsiden nå