Sport
OL gullvinner Kristian Blummenfelt (midten) blir hjulpet opp av bronsevinner Hayden Wilde fra New Zealand (til høyre) og en OL-funksjonær (t.v.) etter å ha løpt inn til seier i triathlon. Foto: Lise Åserud / NTB.

Tok Norges første OL-gull i triathlon

Kristian Blummenfelt vant gull i triathlon natt til mandag. Det er det første norske gull i sommer-OL på ni år.

Bergenseren Kristian Blummenfelt vant gull i De olympiske leker (OL) i Tokyo. Sist Norge vant gull i sommer-OL var i London i 2012.

Blummenfelt svømte 1,5 kilometer, syklet 40 kilometer og løp 10 kilometer, før han krysset målstreken. Dermed vant han gull i triathlon i årets sommer-OL. Han ga alt han hadde, og spydde etter at han kom i mål.

Seieren kalles suveren. Ned til andreplassen var det 11 sekunder. Da kom Alex Yee fra Storbritannia i mål.

– Alt annet enn medalje hadde vært skuffende. Det er ganske deilig å stå her med medalje og vite at du har gjort det. Et OL-gull er noe som vi kan ta med oss resten av karrieren. Det er noe som aldri forsvinner, sa Blummenfelt etter seieren.

27-åringen trener ekstremt mye. Hvert år bruker han omtrent 1300 timer på trening. Tidligere i år vant han åpningen av verdensserien. Han var dermed favoritt da løpet startet i OL natt til mandag.

– Det er en ekstrem lettelse. Det er én dag der du må få alt til å fungere. I testeventet for to år siden var jeg i like god form og kunne ha kjempet om seieren, men da krasjet jeg ut. Det er mange uhell som kan skje i en slik løype. Og det er ikke dårlige løpere som jeg slår her, sa han.

Sist Norge vant gull i et sommer-OL var for ni år siden. Da var det håndball-jentene som tok gull i London i 2012. I år har Norge med mange gode utøvere til Tokyo. Og det er håp om at flere vinner gull.

Blummenfelt hadde tenkt på dette gullet i ti år. Det hadde han sagt i et intervju med avisa Bergens Tidende (BT) for ni år siden. Hver treningsøkt de to siste månedene har han fokusert på å vinne. De siste ukene hadde han også drømt om det om natta, sa han til kanalen NRK.

I tillegg til Blummenfelt hadde Norge med seg flere gode triathlon-utøvere. Gustav Iden ble nummer åtte. Casper Stornes ble nummer elleve. Nå reiser de snart hjem til Norge. Og det er ikke lenge til neste konkurranse.

– Jeg skal være med i min første Iron Man om tre uker i Frankfurt. Verdensserien er heller ikke over. Der er det et nytt løp i Canada om fire uker.

Mer fra Sport

På forsiden nå