Sport

Hun drømmer om medalje

Birgit Skarstein har drømt om medalje i De paralympiske leker siden 2015. Klar Tale har snakket med henne og Tommy Urhaug før lekene starter.

Det er fem år siden sist De paralympiske leker ble arrangert. Da var vertsbyen Rio de Janeiro i Brasil. Norge vant åtte medaljer. 24. august er starten for årets leker. Det skjer i Tokyo i Japan. Lekene er utsatt med et år som følge av korona.

Klar Tale har snakket med Birgit Skarstein. Hun ble nummer fire i roing for fem år siden. I år skal hun kjempe om medalje i samme øvelse.

– Det hadde vært utrolig gøy å klare og nå målet om medalje. Vi har jobbet så hardt og lenge med et trenings-opplegg som vi tror er godt nok for å vinne. Men jeg er fortsatt ydmyk for at konkurransene kommer til å bli tøffe. Også er det noe spesielt med Paralympiske leker. Jeg stoler på jobben vi har gjort. Men jeg må følge planen helt til jeg krysser mållinja. Det sier Birgit Skarstein til Klar Tale. Hun skal være med på årets paralympiske leker.

Skarstein er for tiden en av verdens beste roere. Men tror fortsatt at det kan bli vanskelig med medalje.

Birgit Skarstein noterte verdens beste tid i pararoing under et verdenscupstevne i Italia lørdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Israel, Frankrike, Italia og Brasil er store konkurrenter. Vi jobber med taktikken allerede nå, og kommer til å følge godt med på hvordan de første rundene går. Basert på disse rundene kommer vi til å legge en plan før en eventuell finale, sier Skarstein.

Klimaet i Norge og klimaet i Tokyo er veldig forskjellig. Og dette er noe utøverne jobber med for å venne seg til.

– Vi har forberedt oss godt ved å ha trent i varmerom hver dag de siste månedene. Og derfor skal vi være klar for varme som kan virke som 60 grader. Som en del av de aller siste forberedelsene reiser vi tidlig ned til Tokyo. Vi er i Tokyo tolv dager før lekene starter for å venne oss til temperaturen, sier hun.

Tokyo arrangerte de olympiske leker for bare få uker siden. Nå står de igjen overfor et arrangement midt under en pandemi. Skarstein er imponert over måten de klarer å arrangere og håndtere situasjonen på.

– At de klarer å gjennomføre paralympiske leker under disse omstendighetene er veldig imponerende. Utøvere og støtteapparat må bare bidra så godt vi kan til at det blir forsvarlig gjennomført og følge reglene nøye. Vi er tross alt der for å konkurrere og tar de omgivelsene vi får. Men jeg skal ikke legge skjul på at vi gleder oss til folkefest ved paralympiske leker i Paris i 2024, sier hun.

Lekene ble utsatt et år som følge av korona. Det betyr at utøverne har måttet omstille både tanker og trening.

– Oppkjøringen har vært tøff og lang. Det ekstra året har vi brukt godt. Paralympiske leker i Tokyo har vært mitt største mål de siste 9 årene, og jeg har jobba svært grundig og strukturert over mange år for å legge til rette for en så god prestasjon som mulig. Jeg har stor tro på at vi har lagt et godt grunnlag for en god prestasjon i Tokyo, sier hun.

Tommy Urhaug er også et stort medaljehåp under De paralympiske leker. Han er bordtennis-spiller. Og har to medaljer fra tidligere. En gull og en bronse.

Tommy Urhaug er klar til å slå serv under en bordtenniskamp.

– Jeg føler at formen er bra og at jeg er så godt forberedt som jeg kan være. Vi se hva det holder til. Jeg har ikke spilt kamper på over et år. Jeg har heller ikke sett noen av mine konkurrenter spille. så jeg vet jo ikke helt hvordan det vil slå ut. Spennende blir det uansett. Det sier Urhaug til Klar Tale.

Han har vært i Tokyo i flere dager og fått føle på hva utøverne må forholde seg til.

- Nå er vi på pre-camp i Fukuoka. Vi testes hver dag og vi har ikke lov å forlate hotellet eller den etasjen vi bor uten at man skal spise eller trene. Det er meget strengt. Jeg har vært forberedt på dette lenge og er klar på at sånn er det, så for meg skal det nok gå fint. Så blir det nok spesielt å spille i en stor hall uten publikum og uten noe stemning. Men målet er å være så fokusert på det jeg skal gjøre at jeg ikke legger merke til det uansett. Det blir gøy å endelig få konkurrere igjen, sier han.

Her finner du oversikt over når de ulike øvelsene er.

---

De paralympiske leker

  • Lekene starter den 24. august.
  • De første lekene ble arrangert i 1960 i Roma.
  • Norge har flere utøvere som kan ta gull. Svømming, bordtennis, friidrett og roing er grener hvor vi har størst sjanse.

---



Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå