Sport
Johannes Høsflot Klæbo er blitt forkjølet etter treningssamlingen på Sognefjellet. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Vil at forbundet skal være mer kritiske

De olympiske leker skal arrangeres i Beijing i Kina. Flere ønsker mer engasjement rundt menneske-rettighetene i landet.

Om fem måneder starter De olympiske leker (OL) i Beijing. Nå ønsker flere som driver med idrett mer engasjement rundt menneske-rettighetene i Kina.

– Jeg tar avstand fra det som skjer med tanke på menneske-rettigheter. Dette er noe vi er nødt til å snakke om. Det er helt uakseptabelt det som skjer i landet. Det sier Johannes Høsflot Klæbo til avisa VG. Han driver med langrenn. Og mener Skiforbundet, Idrettsforbundet og Olympiatoppen ikke har gjort nok i diskusjonen rundt OL i Kina.

Årsaken til at Klæbo er kritisk, er en konflikt mellom Kina og folkegruppa Uigurene. Kina er anklaget for grove overgrep mot gruppa. Men de sier selv at de ikke har brutt menneske-rettighetene.

Klæbo mener Norges Fotballforbund har gjort noe riktig. De markerte mot verdens-mesterskapet i Qatar. Erik Valnes er også enig i det Klæbo sier.

– Jeg ønsker at noen av dem skal si hva de virkelig mener, sier Valnes til kanalen NRK. Han driver også med langrenn.

Norges Idrettsforbund mener at de har vært tydelig.

– Vi har tatt et valg ved at vi skal være med under OL og Paralympics i Beijing. Men vi har også tatt et valg til vår holdning til brudd på menneske-rettigheter. Vi tar avstand fra alle brudd. Enten de foregår i Kina, Russland eller andre steder i verden. Det sier Finn Aagaard til kanalen NRK. Han er kommunikasjons-sjef for Norges Idrettsforbund.

---

Kort om saken

  • Om fem måneder starter OL i Beijing i Kina.
  • Flere idretts-utøvere har vært kritisk til at forbundet ikke har engasjert seg mer rundt menneske-rettigheter i Kina.
  • Forbundet er ikke enig. Og mener de har vært tydelige.

---Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå