Sport

Mange damer sier fra om overgrep i fotball

For en drøy uke siden ble det pause i ligaen for damefotball i USA NWSL. Flere spillere sier de har opplevd overgrep. Det sier også spillere fra andre land.

Torsdag ble det spilt kamp NWSL igjen. Seks minutter ut i kampen mellom lagene Gotham FC og Washington Spirit ble det stopp i spillet. Da samlet lagene seg i midtsirkelen. De viste hva de mente om overgrepene i ligaen, med ett minutts stillhet. Tallet seks var valgt som et symbol.

Tallet ble valgt for å hedre de seks årene det tok før spillere som hadde varslet ble hørt. Spillerne Mana Shim og Sinead Farrelly hadde sagt fra om at de opplevde overgrep fra sin trener. Det er seks år siden de sa om det, ifølge kanalen ESPN. De anmeldte ham også, ifølge nyhetbyrået NTB. Men det var først i høst at noe skjedde med saken. Da måtte Paul Riley slutte som trener for Carolina Courage. Han nekter for at han har gjort noe galt.

Riley var trener for et annet lag da han trente Shim og Farrelly. Det var i 2015. Laget undersøkte det spillerne sa den gangen. Riley måtte finne seg en ny jobb, men ingen sa fra om at han hadde gjort noe som kunne være galt.

Samme år fikk han jobb for laget han har trent fram til nå. Eieren av det laget har beklaget at ligaen har feilet på å skape et trygt miljø for spillerne. Lisa Baird har vært sjef for ligaen, men hun har valgt å slutte i jobben.

Riley er bare en av flere ledere som har måttet slutte den siste tiden. Washington Spirit hadde ny trener til kampen de spilte torsdag. Den forrige måtte slutte natt til onsdag. Det måtte også Steve Baldwin, som var sjef i klubben.

Spillerne krever at Baldwin selger sine aksjer i klubben. De sier også at de ikke har tillit til den nye sjefen.

– Du er den største aksjonæren i klubben. Det gjør at du har mye makt over avgjørelsene som blir gjort. Det sier Andi Sullivan på vegne av de andre på laget.

Men også spillere fra andre land sier fra om det samme. Deyna Castellanos har tatt på seg å snakke for resten av laget til Venezuela. Hun sier de har snakket ut om seksuell trakassering over lang tid. Og det fra en trener som ledet laget i ni år før han måtte slutte. Flere av dem mener han var «et monster».

– I fjor sa en av våre spillere fra. Hun sa at hun hadde blitt seksuelt utnyttet av landslags-treneren. Det skal ha pågått fra hun var 14 år, ifølge Castellanos. Det førte til at spillerne snakket sammen om det de hadde opplevd.

Spillerne sier han skal ha spurt flere ganger om hva slags seksuell legning de hadde. Det skal også ha vært flere hendelser med fysisk og psykisk misbruk av spillere på laget.

– I dag forstår vi at disse handlingene var ment for å manipulere oss. De skulle få oss til å føle skyld Spillere som hadde en annen legning ble ikke trodd. Heterofile ble trakassert hele tiden, ifølge laget.

Verken han som trente laget eller fotball-forbundet har kommentert det spillerne sier.

Lisa De Vanna var en av de beste spillerne på Australia. Hun sier hun opplevde seksuell trakassering som en ung spiller. Det gjør også Rhali Dobson. Hun har også spilt på landslaget.

– Har jeg blitt seksuelt trakassert? Ja. Har jeg blitt mobbet? Ja. Utstøtt? Ja. Har jeg sett ting som gjør meg ukomfortabel? Ja, sier De Vanna med avisa Daily Telegraph. Intervjuet er omtalt av nyhetsbyrået AFP.Siste utgave

På forsiden nå