Sport

Viktig kamp på en stadion med mye historie

Norge har ikke vært med i et mesterskap på 21 år. Skal de klare det må de sjokkere Nederland.

Tirsdag kveld spiller Norge mot Nederland. Dette er siste kampen i gruppespillet i kvalifisering til verdens-mesterskapet (VM) i fotball.

Nederland har vunnet sine 18 siste kamper på hjemmebane, som heter De Kuip. De er også ubeseiret de siste 27 kampene. Norges utfordring blir å bryte denne rekka.

Forrige lag som ikke tapte mot Nederland på hjemme bane var Romania. Det skjedde for 14 år siden. Nederland har kun sluppet inn fire mål på 18 kamper og skåret 52 mål.

– Det er på bortebane de har gjort feil tidligere. Hjemme har de vært veldig gode. De slo Montenegro 4–0 og Tyrkia 6–1. Det er på bortebane de har vist svakheter, og vi må gjøre noe med det, sier Ståle Solbakken. Han er trener for det norske landslaget.

Hvis Norge vinner blir de nummer en eller to i gruppa, avhengig av Tyrkias resultat mot Montenegro. Med uavgjort eller tap vil Norge bli nummer to eller tre. Da vinner Nederland gruppen.

– Klart det blir en tøff kamp. Vi møter et lag som er gode med ball. Vi må være kompakte og solide som sist vi møtte dem. Så vet vi at vi alltid skaper sjanser. Vi har ferdigheter i laget til å skape problemer for de fleste. Det sier Martin Ødegaard. Han er kaptein på landslaget.

Det er også mye norsk historie på hjemmebanen til Nederland. Norge har hatt sitt verste tap der. De har fått et poeng som sendte de til første sluttspill på 56 år. Det er også eneste stadion hvor de har vunnet en sluttspillkamp i Europa-mesterskapet (EM).

Stadion heter egentlig Feijenoord stadion, men alle i Nederland kaller den De Kuip, som betyr «Badekaret». Den ble bygd i 1937 og er inspirert av Highbury i London og Yankee Stadium i New York.

EM-finalen ble spilt der og ti europacupfinaler har blitt spilt på stadion.

Norge tapte 9–0 mot Nederland i 1972. Det er Norges største tap i en kvalifiseringskamp og det største tapet siden 1945. I juni 1993 spilte Drillos Norge 0-0, til tross for at Nederland spilte mye bedre enn Norge. Blant annet flere skudd i stengene. Norge vant gruppen med det ene poenget og kvalifiserte seg til VM for første gang siden 1938.

---

Kort om saken

  • Norge møter Nederland til siste kamp i gruppespillet.
  • Norge kan gå videre til VM i fotball om de vinner.
  • Men det avhenger om Tyrkia vinner mot Montenegro eller ikke.

---



Siste utgave

På forsiden nå