Sport

Norske medier vil ha mer kritisk journalistikk om Qatar

Norske medier mener pågripelsene av journalistene i Qatar viser hvor viktig det er å fortelle om hvordan tilstanden er der.

Onsdag kom journalistene Halvor Ekland og Lokman Ghorbani tilbake til Norge. Reportasjereisen til Qatar ble ikke helt som planlagt.

De to skulle lage reportasje fra Qatar i forbindelse med verdens-mesterskapet (VM) i fotball for menn i 2022.

NRK-journalistene deltok på markeringen for at det var ett år til VM i Qatar. Deretter hadde de et lengre intervju med Nasser Al Khater. Han er sjefen for mesterskapet.

Da ble de pågrepet. I mer enn 30 timer satt de på glattcelle. Kameraer og alt utstyr ble tatt fra dem. Det har de ikke fått tilbake.

– Dette viser at vi trenger mer kritisk journalistikk rundt Qatar og fotball-VM neste år. Jeg håper ikke vi lar oss kneble og bli skremt av slike opplevelser, selv om det er skremmende for dem som opplever det, selvfølgelig.

Det sier Reidar Sollie til nyhetsbyrået NTB. Han er leder av Norske Sportsjournalisters Forbund og sportssjef i Dagsavisen.

– Denne episoden viser at det verste som kan skje, er hvis man blir skremt og kneblet av slike opptrinn som dette, påpeker Sollie.

Han vil likevel ikke fraråde journalister å reise til Qatar. Det gjorde det danske journalistforbundet onsdag.

Flere utenlandske medier har skrevet om de norske journalistene.

Sollie tror mediene i hele verden vil dekke VM i i større grad etter dette. Også norske journalister skal være der, selv om det norske landslaget ikke får være med.

– Vi må skrive om det som skjer på banen og vi må skrive om det som skjer utenfor banen på en kritisk måte, sier Gard Steiro. Han er sjefredaktør i avisa VG.

– Vi ser behovet for en kritisk dekning av mesterskapet, både i forkant og under selve mesterskapet. Vi har fulgt situasjonen over lengre tid og kommer til å fortsette med det fram til mesterskapet starter, sier Charlotte Østby Sundberg i Nettavisen.

Qatar er sterkt kritisert for måten de behandler arbeiderne sine. Mange av de som er med å bygge stadion til VM har dødd i arbeidet. Landet er også kritisert for å betale arbeiderne for dårlig.

Thor Gjermund Eriksen er sjef i kanalen NRK. Han sier det er viktig å fortelle om det som skjer i Qatar.

– NRK gjorde det vi sa vi skulle gjøre. Vi skal både bringe fram idretten, men også drive kritisk og undersøkende journalistikk. Vi skal være til stede i Qatar. Vi skal fortelle historiene om det som skjer der. Både de positive og de mer kontroversielle og krevende sidene, sier han.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) sier de forsvarer pressefriheten. Men de har derimot ikke beklaget eller kritisert Qatar etter pågripelsen. Det reagerer Eriksen på.

– Jeg trodde nesten ikke det jeg leste. Det ser ikke ut som de har skjønt hva som skjedde, sier han.

Årsaken til pågripelsen av journalistene skal ha vært at de filmet på feil sted. Eriksen mener straffen var altfor streng.

– De gjorde dette helt åpent. Når noen filmer på feil sted, prikker du dem på skulderen og gjør dem oppmerksomme på at dette ikke er tillatt. Man fengsler ikke folk som jobber helt åpent på den måten, sier Eriksen.


Siste utgave

På forsiden nå