Sport
Erling Braut Haaland scoret på straffespark i comebacket etter lårskaden som holdt han ute av spill i en snau måned. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Kan han bli kåret til verdens beste fotballspiller?

Erling Haaland er nominert til å vinne pris for å være verdens beste fotballspiller. Om han klarer å vinne over Lionel Messi, Robert Lewandowski eller Karim Benzema er usikkert.

Mandag kveld skal årets beste mannlige fotballspiller kåres. Prisen kalles Ballon d’Or, eller gullballen på norsk. Det er 30 spillere som er nominert til prisen. Norske Erling Braut Haaland er en av dem.

Lionel Messi er også en av dem. Han er også favoritt til å vinne. Messi spiller for den franske klubben Paris Saint-Germain.

– Kriteriene er mest basert på individuelle prestasjoner, men vi skal også ta med prestasjoner de har klart med landslag eller klubblag. Jeg valgte å fokusere på individuelle. Det sier Lars Tjærnås til avisa Aftenposten. Han er en av de som har fått en egen stemme fra norske medier.

Tjærnås mener Robert Lewandowski fortjener å vinne. Han spiller for den tyske klubben Bayern München. Mange mener at han burde vunnet prisen i fjor, men utdelingen ble avlyst som følge av korona-viruset.

Selv om Haaland ikke er noen favoritt er det noen som mener han har gode sjanser.

Han har hatt en veldig god sesong for Borussia Dortmund og Norge. Sist sesong ble han også toppskårer i europa-turneringen Champions League.

Det er kun tre nordmenn som har blitt nominert til gullballen for herrer. Haaland, Rune Bratseth og Bent Skammelsrud. Sistnevnte fikk også en stemme det året han var nominert. Han vet ikke hvem som stemte på han. Men han tror Haaland vil få flere stemmer enn det han fikk.

– Ja, jeg tror nok han får noen stemmer. Det er litt synd for Erling at fotballen er ferskvare. Hadde du ringt før han ble skadet ville det kanskje sett annerledes ut. Men han fortjener absolutt stemmer. Han er en av de fire-fem spillerne som har prestert over tid. Aldri har en nordmann vært nærmere å vinne. Det sier Bent Skammelsrud til kanalen TV2.

Gullballen deles ut av France Football. Den ble først delt ut for herrer i 1956. I 2018 ble også prisen delt ut til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Da fikk norske Ada Hegerberg prisen.

---

Kort om saken

  • Mandag kveld kåres verdens beste mannlige fotballspiller. Prisen kalles Ballon d’Or, eller gullballen på norsk.
  • Erling Braut Haaland er eneste norske som er nominert til prisen.
  • Likevel er Lionel Messi favoritt til å vinne.

---Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå