Sport

Er dette døden for klassisk sjakk?

Magnus Carlsen har spilt uavgjort de siste partiene sine i klassisk sjakk. Sist gang han vant var for fem år siden. Ødelegger dette sjakken?

Brettspillet sjakk har blitt spilt i mer enn tusen år. Det er et spill som krever tålmodighet og konsentrasjon.

Alle kan flytte brikker på et sjakkbrett, men ikke alle kan spille sjakk like godt som verdens beste. Det finnes utrolig mange muligheter på et sjakkbrett.

Spillerne bruker all sin tid på å jobbe med datamaskiner. Dette skal hjelpe de med å finne de riktige trekkene til enhver tid.

Derfor er det også veldig vanskelig for en person å vinne et sjakkparti. Hvert fall hvis du er en av verdens beste spillere.

Verdens-mesterskapet (VM) i sjakk startet sist uke. Det skulle egentlig være for ett år siden, men ble avlyst som følge av korona-viruset.

Magnus Carlsen møter russiske Jan Nepomnjasjtsjij. De er gode venner og har tidligere fått hjelp av hverandre til å spille sjakk.

Under VM spiller de klassisk sjakk. Det betyr at hver spiller får 90 minutter å bruke de første 40 trekkene. Etter de trekkene får de 30 nye minutter og 30 sekunder ekstra for hvert trekk du gjør.

De siste 17 partiene til Carlsen i klassisk sjakk har endt med uavgjort, også kalt remis. Han har ikke vunnet et parti på fem år.

Mange mener at det ødelegger for klassisk sjakk, og at regler må endres. Andre mener at spillerne har blitt så gode at noen må gjøre en feil for at den andre skal vinne.

Nepomnjasjtsjij og Carlsen har spilt tre partier. Alle har endt med remis. Det er førstemann til 7,5 poeng for å bli verdensmester. Nå ligger begge på 1,5.

– På aller høyeste nivå, hvor de i tillegg har disse ekstreme forberedelsene opp mot kampen, er det rett og slett vanskelig å få motstanderen i bakken. Det sier Torstein Bae til nyhetsbyrået NTB. Han er sjakkekspert og kommentator for kanalen NRK.

Alle de tre partiene har vært intense, selv om de har endt med remis.

– Starten har vært lovende med veldig friskt spill. Når det blir ubalansert, ser vi at også de beste i verden gjøre dårlige trekk. Da gjelder det å klare å utnytte det, sier Bae.

– Jeg holder fortsatt Carlsen som favoritt i denne kampen, men det er klart at jo færre partier som er igjen, jo større sjanse har Nepomnjasjtsjij, sier han.

Det fjerde partiet starter tirsdag klokka 13.30. Du kan følge partiet på NRK TV.

---

Kort om saken

  • Magnus Carlsen spiller mot Jan Nepomnjasjtsjij i verdens-mesterskapet i sjakk.
  • De har spilt tre partier og det er fortsatt uavgjort.
  • Tirsdag starter det fjerde partiet.

---



Siste utgave

På forsiden nå