Sport

Nils Arne Eggen er død

Fotball-treneren Nils Arne Eggen er død. Han ble 80 år.

Nils Arne Eggen er kjent for de fleste som følger med på norsk fotball. På 90-tallet var han trener for et Rosenborg som vant nesten alt som var mulig å vinne i Norge.

Det førte laget til viktige kamper i Europa, hvor flere av de beste lagene slet med å finne en måte å vinne mot Eggen og Rosenborg (RBK).

Eggen ble også kjent for sin teori om fotball. Den ble bare kalt godfot-teorien.

– Du blir god ved å gjøre de andre gode, var noe av det som var viktig i den.

Ingen av de som så på kampene vil glemme synet av at Eggen ble båret rundt av spillerne.

Laget klarte å oppnå tre av de største prestasjonene i norsk fotball med Eggen som sjef. Det var da RBK vant borte mot Borussia Dortmund, borte mot AC Milan og hjemme mot Real Madrid.

Kampen mot Milan var først. 4. desember i 1996 vinner RBK 2–1 på San Siro i Italia. AC Milans egen bane. Det var et sjokk for hele Italia. Kampen ble kommentert av blant annet sønnen til Eggen, Knut Torbjørn. Verken han eller de norske seerne kunne tro at de hadde sett en så stor sensasjon. Et lag med talent fra Trøndelag i Norge, hadde nådd lenger i europacupen enn et av de lagene i internasjonal fotball som hadde vunnet mest titler.

Andre mener kanskje det var en større prestasjon å vinne borte mot Dortmund i oktober 1999. Året før hadde Eggen hatt en pause fra fotball, men var nå klar for en periode som trener for RBK. Han se laget sitt vinne klart mot det tyske laget. Flere mener nok at laget burde vunnet med mer enn 3–0.

I 1998 vant Real Madrid mesterligaen. Men de fikk det for tøft da de møtte en norsk vinter. Det ble det eneste tapet for dem turneringen. RBK vant 2–0 i kampen hjemme på Lerkendal.

Eggen ble født i Orkdal. Selv om mange husker ham som trener, så var han også en god spiller da han var yngre. Han vant serien med både RBK og Vålerenga som spiller. Det ble også 29 kamper for landslaget.

Men det er den tidvis hissige og engasjerte Nils Arne Eggen som de fleste vil huske. Mannen som sa alt han ment, og gjerne gjorde det mens han røykte den ene sigaretten etter den andre. Lederen som førte RBK til 14 seriegull, og seks titler som norges-mester.
Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå