Sport

Slik kan Weng og Kalvå likevel komme seg til OL

Smitte med korona kan føre til at flere norske løpere på ski må bli hjemme fra OL. Men, det er fortsatt mulig å bli klar i tide. Da må dette skje.

5. februar er det konkurranse på ski under De olympiske leker (OL) i Kina. Der håper både Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå at de kan få være med. Men de har dårlig tid. Onsdag ble det kjent at de er smittet med korona. I beste fall vil de ha to døgn på å reise fra Italia til Kina og gjøre seg klare til å gå på ski.

Flere har ment at Weng kunne vinne en medalje for Norge i det løpet. Nå er det uklart om hun rekker å komme fram i tide. Nå teller de dager, de må teste seg og lage planer basert på korona-regler i både Italia og Kina. De må også følge r reglene som er lagret for å hindre smitte på det norske laget.

I Italia er det ti dager isolasjon for folk som er smittet. Det kunne Øystein Andersen fortelle onsdag. Han er lege på det norske landslaget. Det er heller ingen sjanse for å teste seg ut før etter ti dager.

For Weng og Kalvå er det neste torsdag. De har vært isolert fra mandag denne uken. Neste mandag reiser det siste flyet med norske utøvere som skal til OL.

Men selv oom Weng og Kalvå står klare for å reise torsdag, er det uklart om de får være med i første konkurranse i OL. For Kina har også sine regler. Alle utøvere som har vært smittet i ukene før OL, må teste seg minst fire ganger. Og de må ha fire tester uten spor av smitte før utøverne får reise til landet.

Og det må være 24 timer mellom hver test. OM Weng og Kalvå skal klare det, så må de få starte med disse testene mens de er isolert i Italia.

Neste øvelse der Weng og Kalvå kan få være med, er 10. februar. To dager senere er det stafett. Planen er at Weng også skal gå denne.

Og selv om Weng og Kalvå skulle klare å følge reglene og få lov til å reise, så er det også et annet stort problem. De må også komme seg til Kina.

For det er svært få muligheter for å reise dit. Andersen sier de vil ha en grundig vurdering av hvor god helsa til de to utøverne er før de kan få en ny billett til Kina.

– Jeg kommer ikke til å kaste noen ut i noe. Det skal være under kontroll. Vi må se an hvor syke de og hvordan det går, sa han.

Både Andersen og Ski-forbundet sier at de vil unngå å sende utøvere til Kina hvis det er en fare for at de kan smitte andre.

– Vi tar ingen sjanser på vegne av våre egne løpere. Men vi har også full respekt for alle andre som skal være med på ulike fly. Det er like viktig. Vi skal ikke sette andre utøvere fra verken Norge eller Sverige i fare for smitte, sa Andersen til nyhetsbyrået NTB onsdag.

Dermed er det mulig at Weng og Kalvå må følge OL fra Europa, i stedet for å være med selv.

Den første til å bli smittet på det norske laget, var en trener. Arild Monsen fikk søndag vite at han hadde korona. Monsen er trener for sprint på landslaget.

Det kan være flere utøvere som er smittet. Blant annet sier Pål Golberg til kanalen NRK at han er redd for at han må bli hjemme fra OL. Han svarte kort da NRK spurte om han trodde at han ville få reise til Kina.

– Nei, det tror jeg ikke, sa Golberg.

Siste utgave

På forsiden nå