Sport

Kilde kunne juble med bevis på at han er verdens beste i utfor

Aleksander Aamodt Kilde viste onsdag at han er best i verden på å kjøre utfor. Han vant verdenscupen i denne øvelsen av utfor.

Europa — Kilde ble nummer fire under løpet i Courchevel i Frankrike. Men det var godt nok til å vinne sammenlagt mot Beat Feuz, som ble nummer tre i løpet onsdag. Feuz er regjerende mester.

Vincent Kriechmayr vant løpet, mens Marco Odermatt ble nummer to.

– Herre min hatt. Det var helt fantastisk. Det beste jeg har opplevd i karrieren så langt, sa Kilde da han var i mål.

– Jeg har alltid drømt om å vinne utforkula. Jeg har sett store utøvere vinne den før. Det å fantastisk å faktisk klare det når det er så jevnt som det var i år. Også mot en som har fire utforkuler fra før, sa han.

Kilde måtte håpe på at flest mulig skulle ende foran Feuz. Frykten var at de skulle bak ham, men foran Kilde selv.

Han var lettet da Odermatt imponerte og endte foran Feuz. Odermatt vant hele verdenscupen sammenlagt i år. Kilde kunne juble da Kriechmayr også endte foran Feuz.

Ingen flere klarte å hevde seg i toppen. Dermed kunne Kilde kunne juble med utforkula i hånden, mens han ble gratulert av sine konkurrenter i området rundt mål.

Kilde ledet med noen poeng på Feuz før løpet. Hvis Feuz ble nummer tre i løpet, så ville det holde for Kilde å få 6.-plass. Hadde han endt på 7.-plass, ville han tapt med ett poeng sammenlagt.

Kilde gjorde noen små feil i sitt løp. Han var veldig nære å falle under et hopp tidlig i løypa.

– Jeg prøvde å få opp farten, sa han etter løpet. Han måtte ha litt ekstra trykk på kanten av hoppet, og fikk en følelse av å være i en katapult.

Han måtte kave i lufta med armene. Det var akkurat nok til å holde balansen. Dette tapte han noe tid på, men lite nok til at han kunne holde følge med de aller beste. I mål var han 31 hundredels sekund bak Feuz. Fra mål fikk han se at både Odermatt og Kriechmayr kom i mål med en bedre tid.

Men ingen andre klarte å kjøre bedre enn Kilde. Dermed kunne han juble for å ha vunnet nok en tittel i år. I mars sikret han seg sammenlagtseieren i øvelsen sier-G. Det skjedde i et løp i Kvitfjell i Norge.

Feuz vant i sammenlagt i utfor i fjor. Men han har også gjort det de tre årene før dette også. Det er første gang Kilde vinner den. Han har vunnet i super-G to ganger, både i år og i 2016. Kilde vant også verdenscupen sammenlagt i 2020.

Han er den fjerde alpinisten fra Norge som vinner utforkula. Ingen har gjort det siden Kjetil Jansrud gjorde det i 2015. I 2013 og 2014 vant Aksel Lund Svindal. I 1999 vant Lasse Kjus.