Sport

Hvem er egentlig den nye sjefen til Erling Braut Haaland?

Erling Braut Haaland har signert for Englands beste klubb. Mange snakker om hvor mye penger klubben har. Men svært få snakker om de som eier den. Hvem er de egentlig?

Norske Erling Braut Haaland er klar for en ny fotballklubb. Han dro fra tyske Borussia Dortmund til engelske Manchester City. Det ble bekreftet sist uke.

Mange har lurt på hvor mye Haaland er verdt. Hva får han i lønn? Og hvor mye penger får han for hvert mål han skårer?

Men så er det også noe annet som er viktig å snakke om. Det er eierne. Klubben er eid av City Football Group. Det er et selskap som styrer flere fotballklubber.

Selskapet er eid av Abu Dhabi United Group, som igjen er eid av Mansour bin Zayed Al Nahyan. De fleste kaller han Sjeik Mansour. Han kjøpte klubben for 24 år siden.

Mansour er en mektig mann i De forente Arabiske Emirater. Han er visestatsminister og en del av kongefamilien. Landet bryter flere menneske-rettigheter. Det er ulovlig å være homofili der, og kvinner får gjøre svært lite uten at de får hjelp av en mann.

Mange mener Sjeik Mansour bruker klubben for å fjerne oppmerksomhet fra landet sitt. Selv avviser han det.

Dette blir ofte kalt sportsvasking. Det skjer når et land arrangerer eller gir penger til store arrangement. Målet er at all oppmerksomhet skal bli rettet mot selve arrangementet, i stedet for det landet får kjeft for. Det handler ofte om land som bryter menneske-rettigheter.

Landet har også blitt anklaget for krigsforbrytelser. De skal også drive med tortur av aktivister, og flere av dem er også forsvunnet. Flere mener Mansour vil unngå at folk får vite for mye om dette.

Devin Kenney sier til avisa The Guardian at De forente arabiske emirater forsøker å skjule sannheten. Kenney jobber for Amnesty International.

Han mener de bruker fotballen til å skjule det som skjer. Og han mener de gjør det uten skam.

Det samme mener flere eksperter og organisasjoner som jobber for menneske-rettigheter.

Men likevel velger Haaland å dra til en klubb som er eid av en mann som er anklaget for mye. For få måneder siden viste han sammen med Norges landslag motstand til verdens-mesterskapet i Qatar. Et land som også blir anklaget for å bryte menneske-rettigheter.

---

Kort om saken

  • Erling Braut Haaland skal spille for den engelske fotballklubben Manchester City.
  • Klubben er eid av Sjeik Mansour som kommer fra De forente Arabiske Emirater.
  • Landet er blitt anklaget for å bryte menneske-rettigheter.

---

Siste utgave

På forsiden nå