Sport
Det blir ikke Norway Cup i sommer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Norway Cup tilbake etter to år

De to siste årene har turneringen Norway Cup blitt avlyst. Men nå er det tid for å feire at det er 50 år siden turneringen ble arrangert for første gang i Oslo.

Lørdag ble det markert at årets turnering er i gang. De første kampene blir spilt søndag. Og det er nok en gang Bækkelagets Sportsklub som er vert for turneringen. Slik var det også da den ble startet i 1972.

Og det er mange som har gledet seg til Norway Cup i år. For det er første gang på to år at turneringen kan bli arrangert. De to siste årene har den blitt avlyst som følge av korona. Først fordi det var mange og strenge regler for å hindre smitte. Den andre gangen fordi det var for vanskelig å lage en plan for turneringen tidlig nok.

Dette er noe alle har lengtet etter, sier Pål Trælvik til nyhetsbyrået NTB. Han er generalsekretær for Norway Cup.

– Det er veldig mange lag som har sett på turneringen som en kilde til motivasjon under pandemien. Mange var skuffet da det ble avlyst. Men det har virkelig vært en mange som vil være med i år, sier Trælvik.

I starten av uka var det meldt på 1.852 lag. Men Trælvik sa da at de jobbet for å få plass til enda flere. Turneringen ble sist arrangert i 2019. Da var det med 1.701 lag.

– Det er mer enn 1.000 flere som skal bo på hotell enn i 2019. Det virker som det er litt sånn «nå skal vi virkelig kose oss og bo på hotell og få hotellfrokost», sier Trælvik.

Men det skal mye til for å få en ny rekord. Den er fra 2016, og da var det med 2.199 lag. Turneringen har flere ganger vært den største i verden når det gjelder antall lag som er med.

Det er med flere lag fra Ukraina i år. Men ingen fra Russland eller Belarus. Ingen av disse har meldt seg på.

– Det kommer lag fra Ukraina. Noen av de er egne lag med flyktninger fra krigen, og andre er vanlige lag som har fått hjelp av norske lag som Furuset og Vålerenga. Det er jo på en måte norske lag, men med spillere fra Ukraina, sier Trælvik.

De siste ukene og månedene har det blitt mer smitte med korona igjen. Både i Norge og i resten av verden. Men det får ingen følger for turneringen dette året.

– Vi gjør det generelle, og vi har et veldig godt opplegg på dette. Vi er i god kontakt med smittemyndighetene. Vi har noen ekstra skoler der spillere og lag kan sove om noen blir syke. Vi har også ordnet så det er mulig å sikre en god personlig hygiene. Men vi gjør ingen ekstra tiltak som følge av korona. Det er klart at vi følger med på det også. Vi er veldig opptatt av hygiene, sier Trælvik.

Det skal bli spilt nesten 5.000 kamper i løpet av turneringen. De fleste skal bli spilt på Ekebergsletta i Oslo. Og totalt skal 500 dommere være med på å dømme kampene.

Det kommet nesten 800 lag som spiller 11′er-fotball, sier Trælvik. Det er nesten 100 flere enn det har vært før. Det er lag som spiller med 11 spillere på en stor bane som voksne. Over 30 prosent av disse er jentelag.

– Det er veldig bra. Vi skal bygge fremtiden for kvinnelandslaget, sier Trælvik.

Norway Cup varer til 6. august. Da blir det spilt finaler.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå