Sport

Hege Riise tar over som sjef for landslaget

Hege Riise har som fotballspiller vunnet gull i både EM, VM og OL. Nå blir hun sjef for landslaget.

– Å få lede Norges A-landslag er det største. Jeg er stolt og glad over å få tillit til å lede laget og teamet. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på utfordringen. Det sier Riise om jobben ifølge en pressemelding fra Norges Fotball-forbund.

– Vi er stolte av å kunne presentere ny landslagssjef som har utrolige resultater både som spiller og trener, sier Lise Klaveness. Hun er norsk fotballpresident. Klaveness sier det er få andre som vet like godt hva slags konkurranse Norge møter fra andre lag.

Riise var blant annet trener for England i fjor. Da nådde laget kvartfinale i De olympiske leker (OL). I år har hun vært trener for Norges landslag for jenter-19, altså spillere under 19 år. Da ledet hun laget til sølv i Europa-mesterskapet (EM).

Det var også EM for A-landslag i sommer. Der tapte Norge to av tre kamper i gruppespillet, og mesterskapet ble en skuffelse. Det førte til at Martin Sjögren måtte slutte i jobben som sjef for landslaget.

– Når vi ser på de beste lagene i EM, må vi erkjenne litt hvor vi står nå. Vi må jobbe ut fra det. Vi må satse på det vi er gode på, og være kyniske nok på å hindre motstanderne i å gjøre det de er gode på, sier Riise.

Flere har ment at Riise var en naturlig erstatter for Sjögren. Hun har vært med å vinne EM, verdens-mesterskapet (VM) og OL som spiller for Norge. Hun var en av de beste spillerne i verden i sin generasjon. Ingen i Norge har spilt flere landskamper i fotball enn Riise. Hun har spilt 188.

Fra 2009 til 2012 var hun assistent-trener for Pia Sundhage fra Sverige. Da ledet de USA til sølv under VM og gull under OL.

Riise har også vunnet flere gull i norsk fotball som trener i LSK Kvinner. Laget har vunnet både ligaen Toppserien og cupen med henne som trener.

Riise skal lede Norge i sin første kamp 2. september. Da spiller Norge borte mot Belgia. Hvis Norge vinner eller spiller uavgjort, så er de sikret en plass i neste VM. Fire dager senere er det kamp mot Albania på Ullevaal i Oslo.

– Det blir hektisk. Men vi skal bruke tiden nå til å forberede inn mot de første kampene. Alle skjønner hva de kampene betyr. Nå ser vi alle Belgias kamper fra EM og skal finne ut hvordan vi skal vinne mot dem, sier Riise.

Riise får også med seg tre andre trenere. Monica Knudsen og Ingvild Stensland skal være assistenter. Jon Knudsen skal være keeper-trener. Alle de tre har også erfaring som spillere på landslaget.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå