Sport

Idretten slår alarm om følgene av dyr strøm

Flere idrettsledere advarer om følgene av at strøm har blitt dyrt. Det kan bli merkbart i ukene og månedene som kommer, ifølge idrettspresident Berit Kjøll.

Hun har skrevet et innlegg til avisa VG. Der har også seks andre ledere fra områder der strøm koster mye.

Flere klubber i norsk idrett har de siste dagene varslet om følgene av dyr strøm. Det kan føre til at haller blir stengt eller at det vil koste mer i avgifter for trening. Noen steder har dette allerede skjedd.

Tirsdag kunne nyhetsbyrået NTB melde om at klubben KFUM i Oslo måtte kreve 250 kroner mer per spiller i treningsavgift framover.

Andre steder er det meldt om at ishaller blir stengt eller at åpningen før vinteren blir avlyst. Nes IK AIK driver sin egen ishall i Viken. De skal ha fått vite av strømleverandøren at de må være klare for å betale 400.000 kroner for strøm hver måned. Pluss nettleie og merverdi-avgift.

Nå krever idrettsledere at politikerne må ordne en bedre hjelp til idretten.

– Det er fryktelig vondt at noen lag er uten andre valg enn å sende regningen til medlemmene. Medlemmer som fra før sliter med at alt annet koster mer og mer, sier Kjøll og de andre i innlegget.

«Mammaer og papper der ute klarer ikke betale om medlemskapet blir for dyrt. Det ville gått hardt ut over de med dårligst råd», skriver de.

For mange er det også uaktuelt å låne penger. Det gjør at valget står mellom dyrere idrett eller at det må stenge for vinteren.

Kjøll nekter for at idretten nå gjør krisen større for å tvinge politikerne til å gjøre noe.

I dag kan idretten få dekket 80 prosent av utgifter over 70 øre per kilowattime. Norges idrettsforbund har bedt om å få dekket 90 prosent av alt over 50 øre. Vanlige personer får dekket 90 prosent av alt over 70 øre.

Regjeringen avviser kravet fra idretten.

– Dette er ingen lett situasjon. Verken for idretten, for familier, for næringsliv eller kultur. Vi må bruke mindre strøm, og jeg vet det de kan for å skjerme barn og unge. Det er jeg glad for. Frivilligheten og idretten har fått hjelp med strømregningen siden desember 2021. Det er det ellers bare privatpersoner og deler av landbruket som har fått slik hjelp, sa Gry Haugsbakken til NTB tirsdag. Hun er statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet.

Siste utgave

På forsiden nå