Sport

Dobbel jubel over norske gull i VM

Tobias Foss er ny verdensmester på sykkel. Han sikret norsk gull i øvelsen tempo i helgen. Mandag fulgte Søren Wærenskjold opp med nok et gull.

– Det kjennes ut som jeg drømmer. Jeg kan ikke tro det. Det er helt uvirkelig. Jeg følte at jeg fikk ut alt i dag. Og jeg gjorde mitt beste, sa Foss i et intervju vist på kanalen TV 2.

Søndag ble han verdensmester på sykkel.

– Løypa passet meg bra. Det var ingen steder der det var mulig å hvile. Alle måtte tråkke på gjennom svingene. Jeg fikk gode råd fra lagledelsen, og det var et veldig bra gjennomført løp.

Han kunne knapt tro det selv. I tempo sykles det på tid, og syklistene har ulik starttid. Men da de som folk trodde var de aller beste kom i mål, hadde alle brukt lengre tid enn Foss. Dermed kunne nordmannen juble over at han vant gull i verdens-mesterskapet (VM).

Han var til slutt 2,95 sekunder foran nummer to. Det var Stefan Küng fra Sveits. Foss var også 9,16 sekunder foran Remco Evenepoel fra Belgia. Han vant bronsen.

– Dette er en stor dag for norsk sykkelsport, sa Christian Paasche på TV 2.

– Jeg vet ikke hva som skjer. Kan noen vekke meg? Jeg visste at jeg gjorde en veldig bra tempo. Men jeg hadde ikke trodd at det skulle bli gull. Det føles ut som en drøm, sa Foss etter å ha fått gullmedaljen.

Ingen andre fra Norge har vunnet medalje på øvelsen tempo som seniorer. Den har vært en del av VM siden 1994.

Andreas Leknessund ble nummer 13. i 2020. Ingen menn har gjort det bedre før Foss vant. Solrunn Flatås ble nummer fire i 2000.

Foss sa før løpet at han ønsket å bli en av de fem beste. Men at han kunne vært fornøyd med en plass blant de ti beste.

– Jeg hadde blitt veldig fornøyd hvis jeg hadde blitt topp-ti i dag. Det å få bruke VM-trøya vil bli veldig spesielt. Jeg skal prøve å nyte det så mye som mulig, sa Foss etter å ha sikret gullet. Etter seieren får han sykle i en drakt som viser at han er verdensmester. Og han får gjøre det i alle løp fram til neste VM.

Søren Wærenskjold ga det norske laget mer å juble for. Mandag sikret han et nytt gull i tempo, men denne gangen for syklister under 23 år.

– For å være ærlig er jeg litt «shaky». Jeg føler meg litt tom, men det er en stor lettelse å ha sikret seieren. Jeg fikk noen tips av Foss i går om at jeg måtte spare litt på energien i bakkene, slik at jeg hadde noe igjen til den siste runden, sa Wærenskjold til TV 2.

Han hilste også til Hans Falk, som er sportssjef. Falk er sykmeldt på ubestemt tid etter at han fikk blodkreft.

– Jeg vil sende en hilsen til Hans Falk, som er på sykehuset. Jeg ønsker han det beste, sa Wærenskjold.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå