Sport

Derfor tror Carlsen at Niemann jukser

Magnus Carlsen har skapt store overskrifter for å være en god sjakkspiller. De siste ukene er det noe annet som har skapt overskrifter.

4. september spilte Magnus Carlsen mot Hans Niemann. Det skjedde under en turnering som heter Sinquefield Cup. Kampen endte med tap for Carlsen.

Mange ble overrasket over at Carlsen tapte. Dette ble første partiet med sjakk Carlsen hadde tapt på 54 partier. Av de ti personene som var med på Sinqfield Cup, var Niemann en av de som var lavest rangert.

5. september valgte Carlsen å trekke seg fra turneringen. Ingen visste hvorfor. Alt vi fikk av informasjon var gjennom en melding Carlsen publiserte på Twitter.

Der fikk vi vite at han trakk seg fra turneringen. Og han la ved en video av fotballtrener Jose Mourinho. Der sier treneren at hvis han sier noe havner han i trøbbel.

Meldingen fra Carlsen fikk folk til å snakke om at han trakk seg. Mange trodde at Carlsen mente at Niemann hadde jukset. Og at det var derfor Carlsen trakk seg. Stormester Hikaru Nakamura mente det skyldtes at Carlsen trodde Niemann jukset.

Det trodde også Tarjei Svendsen. Han jobber som journalist for Chess24.

– Det er ikke så mange andre muligheter enn at Magnus mistenker at Hans Niemann har jukset. Magnus har aldri trukket seg fra en turnering før. Selv når han har spilt småsyk, så har han fortsatt, sier han til kanalen TV 2.

6. september fortsatte turneringen, uten Carlsen. Det som hadde endret seg var at spillerne ble sjekket ekstra godt. Blant annet ble det brukt metalldetektor. Arrangørene la også til en 15 minutters forsinkelse på direkte-sendingene sine under turneringen. Det førte igjen til at folk trodde Niemann hadde jukset.

Carlsen ville ikke kommentere det som hadde skjedd.

7. september innrømmer Niemann at han har jukset før. Men det har bare vært på nettet og han var 12 år og 16 år gammel. Han sier selv at han aldri har jukset når han har spilt mot folk over bordet.

9. september blir Niemann bannlyst fra sjakknettstedet Chess.com. Det er verdens største nettsted for sjakk. Det betyr at han ikke lenger får spille sjakk på nettstedet. Niemann var ikke enig med Chess.com.

– Jeg mener dette er urettferdig. Men jeg er ikke redd for å si at jeg jukset som 12-åring og 16-åring, for jeg vet hvem jeg er, sa Niemann til pressen etter at han ble kastet ut av Chess.com.

Carlsen har ikke kommet med noen bevis på at Niemann har jukset. Derfor er det også mange som tror på Niemann. Men Niemann er den første spilleren på to år som klarer å vinne mot Carlsen med svarte brikker.

10. september sier de som arrangerte Sinqfield Cup at de ikke hadde funnet noen som hadde jukset. Hverken før de innførte 15 minutters forsinkelse, eller etter. Arrangørene har også invitert Niemann til å bli med på deres neste turnering.

Tiden går og det er klart for en ny turnering. Nemlig Julies Baer Generation Cup. Den startet 18. september. Og mange var spente for å se Niemann og Carlsen spille mot hverandre igjen. Denne gangen på internett.

20. september skulle de spille mot hverandre. Men etter tre trekk valgte Carlsen å gi seg.

Skjermdump fra YouTube. Magnus Carlsen spiller mot Hans Niemann på internett.

Etter partiet skrudde Carlsen av kameraet sitt, og forlot sendingen.

Carlsen ville fortsatt ikke kommentere hvorfor han ga seg. Men han sa at han ville si noe når denne turneringen var ferdig.

Verdensmesteren ender opp med å vinne turneringen.

25. september blir det publisert en video på YouTube med nye analyser av Niemann. Det er den franske sjakkprofilen Yosha Iglesias som har lagd den.

Videoen tar for seg flere partier av Niemann. Og hvordan han spiller de partiene.

– Før jeg så på disse dataene visste jeg virkelig ikke hva jeg skulle tenke, sier Iglesias til kanalen NRK.

– Analysen sjokkerte meg.

På enkelte parti spiller Niemann veldig bra. Han velger det beste trekket gjennom hele partiet. Det betyr at han treffer med 100 prosent.

Carlsen bruker å ligge på rundt 70 prosent i sine parti.

Atle Grønn mener dette må være slutten på jukse-skandalen. Grønn er sjakkekspert på NRK.

– Niemann skårer 100 prosent rundt 10 ganger. Den eneste andre som er i nærheten var på 98 prosent, og han ble tatt for juks, sier Grønn til NRK.

Han sier også at Carlsen ikke har slike partier. Ei heller mennesker.

26. september kommer innlegget alle sjakk-interesserte har ventet på.

Carlsen har endelig kommet med sine meninger om det som har skjedd de siste ukene.

Der bekrefter han mye av det folk har trodd. At han anklager Niemann for å ha jukset.

– Jeg tror Niemann har jukset mer. Og mer nylig, enn han offisielt har innrømmet, skrev Carlsen.

Men fortsatt så er det ikke lagt fram bevis på om Niemann har jukset. Carlsen sier at han vil si mer om han får lov.

Flere er kritiske til at Carlsen ikke har gitt noen bevis på dette. Og mener at han ødelegger karrieren til Niemann.

Nakamura mener Carlsen kanskje har bevis. Men at han venter på svar fra Niemann.

– Det er klart Carlsen har mer på ham. Han har bevis, men hvem vet hva, sier Nakamura i en video på YouTube.

– Ballen er på Niemanns banehalvdel. Hvis Hans ikke sier noe, ser det mistenkelig ut. Hvis han er uskyldig, må han gå offentlig ut og be Carlsen vise hva han har. Hvis han ikke gjør det, er det vel ingen tvil, sier han.

---

Kort om saken

  • Magnus Carlsen nekter å spille mot Hans Niemann.
  • Carlsen mener han har jukset nylig.
  • Likevel sliter sjakkverden med å finne bevis på at Niemann har jukset.

---


Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå