Sport

Derfor snakker de om kapteinsbind med regnbuefarger på

Flere land ønsket å ha på seg et kapteinsbind med regnbuefarger under fotball-VM. Det ble vanskeligere enn de hadde sett for seg.

Søndag startet verdens-mesterskapet i fotball i Qatar. Det som bare skal handle om fotball og glede har handlet om mye annet.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) sier at ingen skal bruke kapteinsbind med regnbuefarger på. Det ble bestemt mandag. Bare noen timer før England skulle spille sin første kamp.

Laget fra balløya hadde planlagt å ha på seg regnbuefargene. Det samme hadde andre europeiske land. Blant dem Nederland, Belgia, Wales, Danmark, Tyskland og Sveits.

Lagene fikk beskjed om at de ville få gult kort om de hadde på seg fargene. Truslene kom fra Fifa.

Fifa mener det skal handle om fotball. Og at politikk skal bli styrt unna. Fifa mener regnbuefargene er politisk.

Dersom en spiller får to gule kort vil den måtte stå over neste kamp. Det er det ingen som ønsker. Derfor droppet kapteinene å bruke det. Flere av landene har sagt at de skal vise støtte på en annen måte.

Virgil Van Dijk synes det var latterlig. Han er kaptein for Nederland.

– Det er helt latterlig å true med sanksjoner som følge av et kapteinsbind. Jeg forstår det ikke, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Englands kaptein Harry Kane er skuffet.

– Vi er skuffet. Vi ønsket å bruke det, men avgjørelsen ble tatt ut fra mine hender. Det er utenfor kontrollen til spillere, sier Kane.

Kapteinsbindet var en kampanje flere europeiske land hadde avtalt. De kalte kampanjen «OneLove». Og skulle vise støtte til alle.

Fifas endring gjorde også at Belgia måtte endre bortedrakten sin. Drakta til Belgia hadde regnbuefarger på seg. Den hadde også teksten «kjærlighet» på seg. Den må de nå fjerne.

– Ordet «kjærlighet» må tas vekk, sier Peter Bossaert.

– Det er trist, men Fifa gir oss ingen valg, sier han.

Kilder: NTB Nyheter, NRK, TV 2, BBC.

---

Kort om saken

  • Flere land ønsket å bruke regnbuefarget kapteinsbind under verdens-mesterskapet i fotball.
  • Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) var uenig.
  • Det førte til at ingen brukte det under kampene sine mandag.

---

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå