Sport

Får Russland bli med i OL?

Doping og krig. Det er vrient å være idrettsutøver fra Russland i disse dager.

I 2024 skal De olympiske leker (OL) skje i Paris i Frankrike. Nå er det krangel om utøvere fra Russland og Belarus skal få være med.

Russland har blitt nektet å være med under de tre siste OL. Årsaken er at de skal ha drevet med systematisk doping av utøvere. Noen russere fikk likevel delta. Men de måtte bli med som Den russiske olympiske komite.

Russland er blitt stengt ute fra internasjonal idrett etter at landet angrep Ukraina 24. februar 2022. Det samme har Belarus. Men sist uke sa Den internasjonale olympiske komite (IOC) at utøvere fra de to landene kanskje kunne få være med i OL i 2024. Da må de gjøre det uten å bruke flagg eller symboler for de to landene.

– En slik situasjon er helt uakseptabelt for vårt land, sier Vadym Geoutzeit. Han er idrettsminister i Ukraina. Også norske idrettsledere avviser muligheten.

– I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne for at russere og belarusere får delta i internasjonal idrett, sier Berit Kjøll. Hun er norsk idrettspresident.

Det internasjonale forbundet for ski og snowboard (FIS) har sagt at de vil ta hensyn til hva IOC bestemmer seg for. Det sier de i en melding til avisa Expressen. FIS har også nektet utøvere fra Russland og Belarus å være med.

Norske Erik Røste er med i styret. Han mener det er uforståelig at noen vil diskutere temaet så lenge krigen pågår. Han skriver det på sin egen Facebook-side.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er leder for den norske utøver-komiteen. Hun har fått mye kritikk den siste tiden. Årsaken er at hun har ønsket en debatt. Den skulle handle om utestengelse av russere og utøvere fra Belarus. Og om det er riktig å stenge dem ute fra idretten.
Siste utgave

På forsiden nå