Sport

Kan klubben bli kastet ut av ligaen?

Klubben til Erling Braut Haaland skal ha brutt mange regler som handler om økonomi. Kan det føre til at klubben må forlate Premier League?

Premier League er den øverste ligaen for engelske fotballag. Et av lagene som spiller der er Manchester City. Og de har vært et av de beste de siste 10 årene.

Nå har ligaen anklaget Manchester City for rundt 100 brudd på økonomiske regler. Mange av bruddene har skjedd gjennom en lang periode fra 2009 til 2018. Gjennom samme periode vant klubben Premier League tre ganger.

Klubber har noe de må forholde seg til. Og det er regler som er laget av forbundet. Disse reglene handler om økonomi, og kalles finansielle fair play-regler. Det handler om at klubbene ikke skal bruke mer penger enn de tjener.

Disse reglene har Manchester City brutt, ifølge Premier League. Og ikke bare en av dem, men opptil 100.

Reglene er blitt laget for å hindre at rike eiere kan bruke mye av egne penger. Enkelte klubber har blant annet fått eieren sin til å gi mer penger gjennom sponsorer. Det fører til at det ser ut som pengene kommer fra sponsorer, men så kommer de egentlig rett fra eieren.

Klubben sier selv at de er overrasket over anklagene.

---

Dette er anklagene mot Manchester City

 • Klubben skal ha brutt rundt 100 finansielle fair play-regler, ifølge Premier League. Dette har skjedd mellom perioden 2009 til 2018.
 • Klubben skal ha gitt feil informasjon om hvordan klubben blir drevet. Og hvor mye penger de har tjent og hvor pengene kommer fra.
 • Manchester City skal ha gitt feil informasjon om penger som spillere og trenere har fått. Det skal også ha vært noen betalinger som har blitt skjult. Og flere avtaler er blitt gjort med hemmelige kontrakter.
 • Premier League sier også at klubben har vært lite villig til å samarbeide.

---

Manchester City var en klubb som lå midt på tabellen før 2008. Dette var samme år da rike eiere kjøpte klubben. Før den tid hadde klubben kun vunnet ligaen to ganger.

Siden 2008 har klubben vunnet ligaen seks ganger. De har også vunnet FA Cupen to ganger, ligacupen seks ganger og kom til Champions League-finalen for to år siden.

Klubben har blitt et av verdens beste lag på kort tid. Og tiltrekker seg verdens beste spillere. Blant annet så gikk norske Erling Braut Haaland til klubben sist sommer.

Foreløpig er det kun økonomiske anklager mot klubben. Men det kan få store konsekvenser.

Hva kan skje med Manchester City?

Om klubben blir skyldig, er det flere ting som kan skje. Premier League har en egen regelbok for hva som kan skje.

 • Tidligere kamper kan bli spilt om igjen.
 • Klubben kan ende opp med å miste poeng fra ligaen. At poeng trekkes.
 • Klubben kan bli utvist fra ligaen.
 • Klubben kan bli nektet å registrere spillere til å spille.
 • Klubben kan få bøter.
 • Klubben kan bli nektet å skaffe seg nye spillere.

Kanalen Sky Sports skriver at flere klubber ønsker å kaste ut Manchester City om de er skyldige. Flere av toppklubbene har også bedt Premier League om å løse dette veldig raskt.

Noen har spekulert om hva som vil skje dersom klubben blir kastet ut. Enkelte tror at de kan miste titlene sine fra ligaen. Men ifølge nettstedet FourFourTwo vil ikke det laget som kom nummer to samme sesong, få tittelen.

Det vil fortsatt ta en god stund før vi får svar på saken. Manchester City kan også anke saken, slik at den pågår lenger.

---

Kort om saken

 • Premier League mener Manchester City har brutt mange økonomiske regler.
 • Klubben kan risikere å bli kastet ut av ligaen, få bøter eller miste poeng.

---

Siste utgave

På forsiden nå