Sport

Bjørn Wirkola fyller 80 år

Han tok VM-gull i skihopp. Og scoret mange mål for fotballklubben Rosenborg. I dag fyller Bjørn Wirkola 80 år.

Riksnyheter — Bjørn Wirkola er for mange en helt i norsk idrett. Han har vært både skihopper og fotballspiller.

Han ble dobbelt verdensmester i skihopp i 1966. Det skjedde i Holmenkollen i Oslo. Etter hvert sluttet han med skihopp. I 1971 ble han fotballspiller for Rosenborg. Der tok han både seriegull og cuptittel. Wirkola scoret 28 mål på 97 kamper, ifølge rbk.no.

Wirkola var også god i kombinert. Det er en blanding av skihopp og langrenn.

– Jeg var heldig som fikk være med på så mye. Med veldig mange hyggelige kamerater. I fotballen får man et litt annet forhold til kompisene rundt deg enn i hopp. Der er du mer avhengig av deg selv. Det sier Wirkola til nyhetsbyrået NTB.

Fredag fyller han 80 år. Han har sluttet med fotball og skihopp. Men Wirkola følger fortsatt med på sport. Han var til stede under ski-VM i Planica tidligere i år. Og han ser ofte Rosenborgs kamper på Lerkendal.

– Det er sterkt det de norske hopperne har levert de siste årene. Det gjelder også jentene. Det er bra at de er med. Og husk at alle skihoppere er snille og hyggelige, sier Wirkola.

Selv satte han tre verdens-rekorder i skiflyging. De var på 146 meter, 156 meter og 160 meter. I dag er verdensrekorden på 253,5 meter. Den ble satt av Stefan Kraft.

Wirkola var så god i skihopp at han fikk et uttrykk oppkalt etter seg. «Å hoppe etter Wirkola» betyr å gjøre noe som nesten er umulig.

– Er du lei av å høre snakk om «å hoppe etter Wirkola» år etter år?

– Nei da, nei da, det kan jeg høre hver dag. Det er bare hyggelig å ha et slikt ordtak, sier Bjørn Wirkola til NTB.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå